Томислав Дончев: ГЕРБ ще подкрепи кабинета "Денков" при вота на недоверие

Новините

13-11-2023, 20:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той изтъкна, че условията, които ГЕРБ постави пред ПП-ДБ и правителството, не са ултиматум, а шанс кабинетът да оцелее.

ГЕРБ ще подкрепи кабинета "Денков" при вота на недоверие, който тази седмица ще гласува Народното събрание. Това каза пред БНТ заместник-председателят на партията Томислав Дончев. Той изтъкна, че условията, които ГЕРБ постави пред ПП-ДБ и правителството, не са ултиматум, а шанс кабинетът да оцелее.

"Ако сме искали да падне кабинета, да беше паднал. И каквито и критики да отправяме към него, анализът показва, че всички други опции и варианти са по-лоши, което, обаче, не бива да се приема за някаква универсална индулгенция кабинетът да прави каквото си иска или да не прави нищо", каза Дончев.

Като най-голям проблем Дончев открои проекта за държавен бюджет.

"3% дефицит го сравнихме с 0%. Балансиран бюджет, който не съдържа рискове е с дефицит 0%, а не 3%. И ако я караме така до 2026 година, дългът ни ще се увеличи два пъти", каза той.

Според него, ако план-сметката бъде изпълнена в разходната си част, дефицитът ще скочи на 5%.

Приходната част Дончев определи като преоразмерена, защото не е ясно дали ще бъдат събрани заложените средства за транзит на газ. "Това означава, че Асен Василев завинаги ще е финансов министър, защото не познавам някой, който да иска да е финансов министър след него. Но все още има време бюджетът да бъде преработен с оглед да бъде по-реалистичен и по-малко рисков", допълни той.

В спора между премиер и президент е редно ГЕРБ да подкрепи позицията на правителството стига то "да се държи прилично", каза още Дончев.

"За мен случката преди първия тур на изборите е от първостепенно значение да се изясни всичко, което се е случило - кой какво е правил, защото все още нямаме пълната картина. И ако някой не си е свършил работата или е превишил правомощията си, трябва да понесе последствията, независимо дали е в ДАНС или в министерството на електронното управление", коментира Томислав Дончев.

Припомняме, че председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи разглеждането на вота на недоверие към правителството, внесен от БСП, “Възраждане” и "Има такъв народ", за 15 ноември. Гласуването ще се проведе на следващия ден, четвъртък. Това е втори вот на недоверие към правителството, след като гласуваният на 13 октомври вот, също внесен от опозицията, за провал в сектор "Енергетика" не успя да събори кабинета.