Идея: Руското консулство във Варна да стане библиотека

Мисия Варна

14-11-2023, 15:21

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложението е на варненските депутати от ПП-ДБ Стела Николова и Ивайло Митковски.

Варненските депутати от ПП-ДБ Стела Николова и Ивайло Митковски искат от Мария Габрие са даде сградата на Генералното консулство на Руската федерация в морската столица на Община Варна, за да стане библиотека. В официално запитване до министъра на външните работи народните представители поставят въпроса за бъдещото предназначение на сградата на ул. ”Македония” 53.

Руското консулство във Варна окончателно затвори врати през октомври. Там дипломатическата служба се помещаваше дълги години под наем. Имотът е частна държавна собственост, управляван от Външно министерство.

Николова и Митковски питат министър Габриел какви са намеренията за бъдещото предназначение на недвижимия имот и дали съществува възможност тази сграда да бъде предоставена на Община Варна, за да бъде използвана като библиотека, предаде "Дарик".  

Налице е проект за изграждане на нова библиотека във Варна, който от години не е напреднал с нито една крачка и няма надежда това да се промени. В същото време сегашната библиотека се помещава в сградата на Община Варна и е в окаяно състояние, се изтъква в публикуваното в сайта на Народното събрание депутатско питане.

Планираната дата на отговора от министъра е 20 ноември.