Отваряеми мостове от спагети ще правят участниците в "Varna Spaghetti Engineering"

Животът

17-11-2023, 12:31

Снимка:

ВСУ "Черноризец Храбър"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Участие в състезанието ще вземат 11 ученически отбора водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната.

Деветото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering" ще се проведе на 18 и 19 ноември 2023 г. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Официалното откриване е от 9,30 ч. на 18 ноември в Учебно-спортния комплекс на университета.

Участие в състезанието ще вземат 11 ученически отбора водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. Варна ще бъде представена от три отбора, с по два са София и Бургас, а Велико Търново, Пловдив, Шумен - с по един. За първи път в състезанието ще се включи и отбор от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково. Всеки от отборите ще има ментор – студент в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет. 11-те възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“ са в трети и четвърти курс и ще помагат на отборите.

Отборите ще мерят знания и сили в създаването на отваряеми мостове, като този път задачата им е допълнително усложнена, тъй като участниците не знаят предварително какво е зададеното разстояние между устоите на моста. Отборите трябва да съобразят конструкцията на място. На състезателните групи ще бъдат предоставени: подложка за мостове с фиксирани устои, полипропиленови муфи и въже, с които да направят система за отваряне на съоръжението, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и три часа, за да създаде своя макет.

Според регламента на състезанието отварянето на моста трябва да става чрез въжето, а конструкцията ще бъде изпитана с тежести. Победител ще стане мостът, който понесе най-голям товар или остане неразрушен след натоварването. Журито ще оценява състезателите по три критерия: носимоспособност, икономичност на използваните материали и атрактивност. Специална тежест ще има и презентацията на отборите пред журито и публиката. След представянето учениците сами ще натоварят мостовете от спагети.

В състава на журито влизат представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите в България, Камара на архитектите в България, проектантската компания Amata&Co и представители на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Националното състезание Varna Spaghetti Engineering е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Като организатор и домакин катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет желае да събере на едно място ученици от професионалните гимназии, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя. Екипът на състезанието е носител на престижната награда „Варна“.