Киномания във Варна започва днес и ще продължи до 30 ноември

Варна Лайф

17-11-2023, 16:05

Снимка:

ФКЦ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Откриващият филм е „Тримата мускетари: Д'Артанян“, копродукция на Франция, Германия, Испания и Белгия.

Киномания стартира във Варна днес и ще продължи до 30 ноември, съобщават домакините от Фестивалния и конгресен център. Откриващият филм е „Тримата мускетари: Д'Артанян“, копродукция на Франция, Германия, Испания и Белгия. Действието се развива през 1627 г., когато Франция е на прага на религиозна война. Поредната екранизация по романа на Александър Дюма е на Мартен Бурбулон и има амбициозната задача да популяризира романтичната епопея сред младото поколение с грижливо пипнато изображение, подобаващ екшън и превъзходен актьорски състав, който включва Франсоа Сивил, Венсан Касел, Ромен Дюрис, Пио Мармай, Ева Грийн, Луи Гарел.

Предстои премиера на италианско-белгийския филм „Аз, капитан“, който има „Сребърен лъв“ за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор на Сейду Сар от фестивала във Венеция, както и наградата на публиката за най-добър европейски филм в Сан Себастиан.

Актрисата Хелън Мирън се превъплъщава в образа на Голда Меир, който преди това е игран от Ингрид Бергман по телевизията и от Ан Банкрофт на сцената. Новата екранизация за живота на лидерката е на Ги Натив и носи заглавие „Голда Меир: Желязната лейди на Израел“. 

На друга известна личност е посветен филмът на Куентен Дюпийо „Даааали!“. В сюжета журналистка търси ексклузивно интервю с художника Салвадор Дали. Режисьорът казва, че е избрал няколко блестящи актьори за неговия персонаж и е ползвал спомените на Луис Бунюел, от които е взел образи и идеи.

Киномания във Варна ще покаже и четвъртия режисьорски проект на Венсан Перес „Въпрос на чест“, който има наградата на публиката на фестивала в Карлови Вари. Той разказва за дуелите, които се практикуват в края на XIX век в Париж, въпреки че са забранени.

Фестивалът ще предложи и новия филм на режисьора Нани Морети „Светло бъдеще“, в който той се завръща към комедията, за да представи глобална визия през италианската гледна точка за смутните обществени събития от 50-те години на ХХ век.

Майкъл Кейн е в главната роля на „Великият беглец“ на Оливър Паркър. Филмът разказва за 80-годишния Бърни Джордан, който през лятото на 2014 г. организира бягство от дом за възрастни хора, за да се присъедини към ветераните на плажа в Нормандия за отбелязването на 70-ата годишнина от Десанта и паметта на загиналите им другари. 

Варненската публика ще може да види отново френския филм „Анатомия на едно падане“, който има „Златна палма“ в Кан тази година и закри тазгодишния фестивал „Любовта е лудост“. 
 
В програмата има и документални ленти. Те са посветени на музиканта Карлос Сантана, италианския актьор и режисьор Масимо Троизи, починал едва на 41 години, след като изиграва главната роля в „Пощальонът“, както и на екологията - „Китовете, пазители на планетата“. Ще бъде показана и пълнометражната анимация „Застреляха пианиста“ на Фернандо Труеба и Хавиер Марискал.

Киномания припомня филмите-опери на Франко Дзефирели по повод неговата 100-годишнина. Във Варна ще бъдат показани „Палячи“ и „Травиата“от 1982 г. и „Отело“ от 1986 г. Музиката в „Травиата“ е изпълнена от оркестъра на Метрополитън опера под диригентството на Джеймс Ливайн и има награда „Грами“ за най-добър оперен запис. Лентата е с отличие БАФТА за костюми и за художник. В постановката по операта на Леонкавало „Палячи“ действието е пренесено от режисьора в периода между Първата и Втората световна война. Заснета е в Ла Скала. Филмът е показан извън конкурсната програма в Кан през 1987 г., а Дзефирели получава награда „Еми“ за най-добър режисьор в категорията „Програмиране на класическа музика”. В главната роля в „Палячи“ и „Отело“ е Пласидо Доминго.