Кметът Благомир Коцев нареди подготовка на общината във връзка с предстоящия ураганен вятър

Мисия Варна

17-11-2023, 18:03

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Телефон за връзка с дежурния в Община Варна 052/820112.

Кметът на Варна Благомир Коцев нареди подготовка на общината във връзка с предупреждението на НИМХ за предстоящ ураганен вятър и значителни валежи. 
По този повод кметът свика извънредна среща в 16:40 часа днес със заместник-кметовете Тодор Иванов и Христо Иванов. 

От нощта срещу събота, 18 ноември, до неделя късно следобед, 19 ноември, по преминаващ през Източна България и западната част на Черно море циклон се очаква рязко и чувствително влошаване на времето, гласи предупреждението на НИМХ. 

Кметът Благомир Коцев нареди да се създаде пълна организация по подготовка на общинските звена за предстоящите ураганен вятър и валежи. Отдел „Дейности по защита на населението“, фирмата изпълнител по договор с общината за реакция в такива ситуации и подразделенията на дирекция „Екология“, както и служителите в районните администрации да са в готовност за незабавни действия, нареди той. 

Заместник-кметовете информираха, че всички служби с отговорности са уведомени и в готовност, държи се връзка с РСПАБ, въведени са дежурства за зимна поддръжка на улици и пътища в район Аспарухово и са предупредени фирмите за поддръжка на дъждоотводнителната система и на зелената система на Варна да имат готовност за активиране на дежурни екипи. Групите имат готовност за обход и почистване на листната маса, за да се осигури проходимост на шахтите и канализацията, докладваха още заместник-кметовете.

Предупреждението на НИМХ гласи още, че се очакват значителни валежи, предимно от дъжд, достигащи сумарно 55-60 mm в Източна Добруджа и Северното Черноморие. В събота следобед се очакват и валежи от градушка и суграшица. Вълнението на морето от нощта срещу неделя ще се увеличи до 4-5 бала, а обстановката се очаква да се успокои в нощта срещу понеделник, 20 ноември. 

Телефон за връзка с дежурния в Община Варна 052/820112.