Бедственото положение във Варна остава в сила до второ нареждане (СНИМКИ)

Мисия Варна

19-11-2023, 20:24

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Благодаря на всички варненци за сплотеността и храбростта, която показаха в тези трудни моменти. Благодаря и на всички вас за търпението. Варна скоро ще се върне към нормалността, написа във Фейсбук профила си кметът на Варна Благомир Коцев.

Бедственото положение във Варна остава в сила до второ нареждане. Това реши кризисният щаб във връзка с множеството щети в града и продължаващата работа на аварийните екипи.

По време на последното извънредно заседание за днешния ден стана ясно, че занятия няма да бъдат проведени в детска градина „Ран Босилек“ в село Константиново, тъй като не е отстранена аварията по електропреносната мрежа.

Във Фейсбук профила си кметът на Варна Благомир Коцев написа: 

Скъпи варненци,
Току-що завърши вечерното заседание на кризисния щаб. На него беше взето решение режимът на бедствено положение във Варна да остане в сила до второ нареждане.
Въпреки неуморната работа на аварийните екипи и огромния обем работа, свършен през нощта и днес през деня, градът все още се възстановява. Много улици са засипани с дървета и клони, има сериозни щети, които се отстраняват. На места в общината продължава да няма електричество.
С оглед на усложнената обстановка бедственото положение остава в сила до отмяната му.
По-рано днес обявих три различни режима на обучение на територията на община Варна в понеделник.
Това са:
1. Онлайн обучение за учениците от 1 до 12 клас.
2. Нормален режим на работа на детските градини и ясли със строг контрол за недопускане на децата на открито.
3. Нормален режим на работа на университетите с повишени мерки за безопасност.
Добре разбирам неудобството на родителите и децата от онлайн обучението. Затова и решението днес не беше лесно. То се дължи изцяло на съображения за сигурност.
Редовно обучение
Кризисният щаб и аз смятаме, че не е разумно да пуснем децата по дворовете на училищата, преди да са завършили техническите огледи и да са преминали опасностите от падащи предмети на територията и в околностите на училищата. Това отменя възможността за редовно обучение.
Неучебен ден
Като родители, всички знаем, че децата често се възползват от неучебните дни, за да бъдат навън с приятели. С оглед на ситуацията в града, това е риск, който не можем да поемем.
Онлайн обучение
Така режимът на онлайн обучение остава най-безопасен, тъй като той предполага децата да са заети с уроци и упражнения, и да са защитени в домовете си.
Детски градини и ясли
Детските градини и ясли ще работят, но са инструктирани децата да бъдат само на закрито. Придвижването до и от детските заведения следва да се извършва с повишено внимание. Моята препоръка към родителите е да оставят децата си утре вкъщи, ако това е възможно.
Университети
Няма информация за сериозни щети по сградите на ВУЗ-овете във Варна. Достъпът до университетите е осигурен. Опасни остават клоните и други висящи предмети. Затова препоръката е студентите да внимават като се придвижват до и от университетите.
Благодаря на всички варненци за сплотеността и храбростта, която показаха в тези трудни моменти.
Благодаря и на всички вас за търпението.
Варна скоро ще се върне към нормалността.