Капитанът и неговият помощник са българите на отвлечения в Червено море кораб Calaxy Leader

Новините

19-11-2023, 20:36

Снимка:

Marine Traffic.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На борда има 22 души. Освен българи, в екипажа са посочени още украинци, филипинци и мексиканци.

Кораб с българи на борда е отвлечен в Червено море от йеменското ислямистко въоръжено движение хути. Информацията беше съобщена от британското издание Дейли мейл. Новината беше потвърдена и от телевизия Ал Джазира, приедаде Радио Варна. 

Според публикацията, на борда на кораба Calaxy Leader са се качили въоръжени мъже. Той е пътувал от Корфез в Турция към Пипавав в Индия. 

Корабът е автовоз, построен през 2002 г. 

В изявление на канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху се уточнява, че корабът е собственост на британска компания, но е с японски оператор. 

Плавателният съд Galaxy Leader плава под бахамски флаг. Транспондерите му са били активни последно - според системата за морски трафик, в събота около 14 ч. българско време, когато той е плавал източно от Порт Судан. 

На борда има 22 души. Освен българи, в екипажа са посочени още украинци, филипинци и мексиканци. 

 Пленяването на кораба става часове след като подкрепяните от Иран хути, които воюват срещу правителството в Йемен, заяви, че ще атакува кораби, свързани с Израел, в Червено море в отговор на реакцията на Израел на атаките от 7 октомври.

Израелските сили за отбрана потвърждават информацията, като посочват, че на борда няма израелци и кораба не е израелски. Според публикацията на Дейли мейл, плавателният съд е собственост на британска компания, която частично е притежание на израелеца Ейбрахам Унгар.  

Военноморските сили на Великобритания, които предоставят предупреждения на моряците в района, смятат, че отвличането е извършено на около 150 километра (90 морски мили) от брега на йеменския пристанищен град Ходейда, близо до брега на Еритрея. Асоишейтед прес цитира представител на хутите, който коментира, че корабът е отклонен към йеменското крайбрежие - Ходейда, но в информациите фигурира и пристанищния град Салиф.

От агенцията, цитират и Ейбрахам „Рами“ Унгар, който е известен като един от най-богатите хора в Израел, че е запознат с инцидента, но не може да коментира, тъй като очаква подробности. ,

Няма данни колко точно са българските моряци в екипажа на кораба.

Екстремисти, за които се смята, че са подкрепяни от Иран бунтовници хуси, са използвали нападение с хеликоптер, за да превземат кораба, предаде NBC.

Според информацията около 13.00 ч. в  неделя местно време хеликоптерът e кръжал над  кораба, а няколко въоръжени са се спуснали на палубата.

Атаката край бреговете на Йемен идва само дни след като хусите пускат надписи на иврит, арабски и английски, които гласят: „Ще потопим вашите кораби“. Графиката показва горящ израелски търговски кораб.