Община Варна ще търси финансова помощ от Фонда за защита от бедствия и аварии

Мисия Варна

20-11-2023, 13:01

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До броени дни ще стане ясно каква е стойността на щетите.

До края на деня оперативният щаб в община Варна ще реши дали да бъде отменено бедственото положение, съобщи кметът на града Благомир Коцев.

По думите му Варна се възстановява от урагана, но щетите са много. Най-важното в момента е да се възстанови електроснабдяването и водоснабдяването в районите, където са нарушени като Галата, Боровец и Зеленика, добави още Благомир Коцев:

Той уточни, че до броени дни ще стане ясно каква е стойността на щетите. За възстановяването им община Варна ще кандидатства пред Фонда за защита от бедствия и аварии.

"В момента най-важното нещо, което трябва да направим, е да възстановим тока в районите, в които той е спрял някъде вече от два дни. Хората са в изключително неудобна ситуация в някои квартали като "Галата", "Боровец", "Зеленика". На места няма и вода. Също сме в контакт с ВиК. Много от екипите са концентрирани върху това да изчистят опасните зони. Може би до края на седмицата всички щети трябва да бъдат изчислени. В момента наблюдаваме ситуацията. Вероятно ще остане до края на деня, но все пак нека да видим какво Щаба ще реши до края на деня, а утре смятаме, че трябва да се върнат учениците. Детските градини ще работят. Днеска сме разбрали с "Дирекция на образованието" да пуснат инструкции децата да стоят стриктно вътре в сградите".