Собственикът на отвлечения кораб с българи на борда е спонсор на Морско училище

Новините

20-11-2023, 13:56

Снимка:

Marine Traffic.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отговорност за похищението поеха бунтовниците хути в Йемен, които са подкрепяни от Иран.

Отвлеченият край Йемен кораб автовоз Galaxy Leader с двама българи на борда (капитан и старши-помощник капитан) е собственост на британска фирма, притежавана от един от най-богатите израелци - Ейбрахам Унгар.

Самият Унгар пък е един от спонсорите на ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" във Варна, пише Moreto.net.

С решение на Академичния съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, от 26 септември 2013 г., на г-н Ейбрахъм Унгар е присвоено почетното звание „доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

В сайта на Военноморското училище пише:
Господин Унгар има много сериозни заслуги за развитието на морското образование в Република България и в частност за подпомагане реализацията на нашите обучаеми и развитието на учебно-материалната база на ВВМУ. Повече от 20 години компанията осигурява възможности за професионална реализация на нашите възпитаници и пряко се ангажира при организирането на тяхната учебна практика и стаж.

Изключително важен е приносът на компанията и лично на нейния президент г-н Унгар за развитието на учебно-материалната база на ВВМУ. През 2007 г. с подкрепата на Ray Shipping в училището бе изградена учебна зала за изучаване на мореходността на кораба, носеща името на компанията.

Подкрепата за развитието на училището продължи и през 2012 г., когато компанията дари тренажорна система за обучение за работа с електронни карти за нуждите на катедра „Корабоводене“. Последният акт на благотворителност бе през миналата година и е свързан с осигуряване на финансови средства за изграждане на модерна лаборатория за съвременни корабни електрически задвижвания в катедра „Електротехника“.

Отговорност за похищението поеха бунтовниците хути в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Говорител на хутите заяви, че "се отнасят с екипажа в съответствие с принципите и ценностите на исляма".

Преди дни хутите се заканиха, че "ще потопят всеки израелски кораб". На борда му няма и израелски граждани.