Над 170 души са бедствали във Варненско през уикенда

Животът

20-11-2023, 17:31

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За двата тежки за областта дни най-сериозно са пострадали общините Аксаково, Вълчи дол, Дългопол, Девня и Ветрино.

За двата дни, в които ураганът „Фредерик“, премина през Варна и областта, екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са обслужили 219 произшествия, съобщи Комисар Тихомир Тотев-директор на  Областната дирекция „Противопожарна и аварийна безопасност“. 140 пожарникари са били в окото на бурята, за да помагат на бедстващите хора, да отстраняват паднали дървета и стълбове, да разчистват пътища.

172-ма души, сред които и деца, са били извадени от преспите и отведени в кризисни центрове във Аксаково, Вълчи дол, в Провадия. Сред тях граждани на Молдова, на Украйна .

Възрастен мъж с инфаркт е бил отведен до Спешния център. Спасени и са и три кучета.

Шест общини във Варненска област са в бедствено положение - освен Варна, това са Аксаково, Вълчи дол, Девня, Дългопол и Суворово-съобщи на брифинг проф. Андрияна Андреева, oбластен управител на Варненска област.

Тя съобщи, че пътят Варна-Добрич вече е отворен в двете посоки и за леки коли. Явор Пасев-началник на Областното пътно управление уточни, че все още пътят е затворен за тежкотоварни автомобили. 

Кметовете на Аксаково-Атанас Стоилов, на Вълчи дол-Калоян Цветков и на Долни чифлик - Красимира Анастасова благодариха на областната управа, МВР и пожарната за бързата реакция при преодоляване на бедствените ситуации. 

За двата тежки за областта дни най-сериозно са пострадали общините Аксаково, Вълчи дол, Дългопол, Девня и Ветрино.  Близо 40% от наличната техника на областното пътно управление е била на терен в най-тежките участъци.