България е европейски шампион по шахмат

Спорт

20-11-2023, 22:53

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Националният отбор на България за жени е европейски шампион по шахмат за пръв път в историята.

На първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

Мачът между българките и грузинките започна с много бързо реми на втора дъска. Още на 18-ия ход Нино Бациашвили и Нургюл Салимова направиха трикатно повторение, което автоматично донесе равенство в партията.

Около два часа и половина по-късно вата тима си размениха по една победа в рамките на няколко минути. Първо на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова се наложи над Бела Хотенашвили за 31 хода. Стефанова имаше предимство още в дебюта и методично успя да го развие. Тя получи офицер в повече в ендшпила и това накара Хотенашвили да се предаде само няколко минути след това.

На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата за 1,5:1,5 с победа с белите фигури над Белослава Кръстева. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Така изходът на двубоя между България и Грузия трябваше да се реши между играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили.

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което й даде леко предимство. Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка.

Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.