България посрещна шахматните си кралици (СНИМКИ + ВИДЕО)

Спорт

21-11-2023, 20:20

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вижте какво казаха националките след историческата европейска титла.

Огромна радост и гордост, с историческата победа в Будва, ни донесоха националките Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

За първи път в историята на родния шахмат, националният отбор за жени е европейски шампион, постигайки 7 победи, 2 равенства и нито една загуба на форума, за да си заслужат короните.

"Не мога да повярвам! Ние сме шампиони! Последните минути бяха наистина тежки, защото аз спечелих играта си преди часове, но после резултатът беше изравнен“, заяви Антоанета Стефанова пред БНТ.

„Последната партия беше тази на Гери. Нещата не изглеждаха много добре, но ние вярваме в нея, стискахме палци и тя успя. Мисля, че това е първият път от 20 години насам, в който шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива, че отзвукът в медиите е толкова положителен. Това е един споделен успех. Благодаря на Българската спортна шахматна федерация и всички, които повярваха в нас. Постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на тези, които направиха нашия успех възможен. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си. Аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България”, допълни Ети Стефанова, а треньорът на националния отбор Петър Арнаудов посочи:

„Това беше една много нервна игра. Но Гергана е голям борец и днес го доказа отново! Следващата година е олимпийска, така че ще се готвим за Олимпиадата. Това е млад отбор, всички са на 20 години, те сега започват. Млади, умни, амбицирани, мотивирани. Ние бяхме много щастливи, беше доста драматично в последната партия. Когато съперничката се предаде, не можехме да повярваме.“

„Много съм щастлива, че този път бяхме водени от Антоанета Стефанова, за нас винаги е радост да учим от нейния професионализъм“, изтъкна Нургюл Салимова, която получи и индивидуално отличие в Будва, след като не загуби нито една от деветте си партии.

„Радваме се, че ние със своя талант и работа също допринесохме за този успех. Винаги даваме всичко от себе си, знаем, че сме силни. Сега сме европейски шампионки, от моя резултат също съм много доволна и това ми дава мотивация“, допълни Салимова.

„През цялото време работихме в един екип, тя (Стефанова) ни даваше спокойствие, защото има голям опит в такива състезания и доста допринесе със своя опит. Аз още не мога да осъзная, не сме спали, ще ми трябва още малко време да осъзная“, каза Белослава Кръстева, а Виктория Радева заяви:

„За мен е една изключителна радост и чест, за нас е чест да сме водени от Антоанета, защото всяка една от нас е израснала с мечтата да играе рамо до рамо с нея. Ние постигнахме един уникален успех!“