Пробация за даване на подкуп на полицаи, реши Апелативен съд – Варна

Крими

24-11-2023, 12:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 500 лв.

Апелативен съд – Варна измени наказанието на подсъдим за това, че дал 190 лв. подкуп на полицейски инспектори. Целта била да не съставят акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Горната инстанция измени присъда на Окръжния съд в Разград, с която Шенер А. е бил осъден на 4 месеца затвор и вместо това постанови две пробационни мерки за срок от 1 година: задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител. Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 500 лв.

На 29.04.2023 г. между селата Хърсово и Голяма вода автомобил с включени дълги светлини се разминал с патрул на МВР. Полицаите подали светлинен сигнал на водача да превключи. Шофьорът обаче рязко ускорил и преминал през жп прелез без да намали. Полицейският екип обърнал посоката на движение и последвал автомобила с включена сигнализация. Свидетелят управлявал колата с висока скорост, докато не стигнал до улица без изход в с. Богданци. При последвалата проверка се установило, че водачът е неправоспособен и е пил алкохол. Докато се подготвял тест с дрегер на шофьора, спътникът му – подсъдимият Шенер приближил полицаите и предложил 100 – 150 лв., за да не извършат теста. Уредът отчел 1.11 промила в издишания въздух. След това Шенер отново настоял да даде пари, за да не се съставя акт на водача. Полицейските служители му обяснили, че това е престъпление. Въпреки това подсъдимият оставил няколко банкноти в багажника на полицейския автомобил. Органите на реда го уведомили, че е извършил престъпление и му сложили белезници. Оказало се, че оставената сума е в размер на 190 лв. Пред първата инстанция подсъдимият е признал вината си и делото е разгледано при съкратено съдебно следствие.

Пред Апелативния съд той обясни, че оставил парите смятайки, че така заплаща наложена глоба.

И за настоящата инстанция действията по поставянето на 4 банкноти, придружени с ясно изразена словесно цел – да мотивира полицаите да не издават акт за административно нарушение - съставлява престъпление - даване на материална облага на длъжностни лица, за да не извършат действия по служба. Защитното твърдение, че подсъдимият е оставил парите считайки, че така заплаща дължима глоба, е в пълно противоречие с признатите от него факти, с думите му, отправени към органите на реда, с мястото, където е пъхнал банкнотите, а и с обективния факт, че към момента не е било оповестено, нито е съществувало задължение за заплащане на глоба. Шенер А. е бил предупреден, че извършеното е укоримо и наказуемо, но не се съобразил.

Във въззивното производство бе установено особено тежко здравословно състояние на подсъдимия, който страда от онкологично заболяване. То се третира като изключително смекчаващо отговорността

обстоятелство. Поради това дори най-лекото предвидено

наказание лишаване от свобода в случая ще се яви несъразмерно тежко. Затова и Апелативен съд – Варна санкционира мъжа с пробация.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.