Обявиха оранжев код за опасно време във Варна

Животът

24-11-2023, 17:02

Снимка:

НИМХ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За 6 области кодът е червен.

Червен код за опасно време в събота. От НИМХ предупреждават за обилни снеговалежи в шест области на страната - Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе, съобщава Нова.

Очаква се да се образува снежна покривка над 30 см. За повечето области на страната е обявен оранжев код, а в област Бургас той е жълт.

В събота още преди обяд валежите ще са от сняг – първо по планините, след това около тях и в ниската част на страната. Ще вали в различна степен и интензитет на много места, без Югоизтока, където се очаква дъжд в значителни количества.

Снеговалежите ще са интензивни и с натрупване в планините, в много райони на Западна България, в Предбалкана и в Дунавската равнина – най-вече в Североизтока.

Междувременно ще духа и силен студен вятър, който ще е предпоставка за навявания, особено по планинските проходи и в Лудогорието. Поривите ще се усилват в хода на съботния ден и ще са в своята кулминация в неделя. В крайните североизточни райони отново са възможни ураганни ветрове.

Дневните температури до края на седмицата ще отбележат рязко понижение – от пролетния интервал в петък между 12 и 17-18 градуса – до зимния диапазон – между 0 и 5 градуса в неделя.

Времето ще се успокои в неделя вечерта. Валежите ще спрат почти навсякъде с тенденция за мразовита сутрин в понеделник.

Премиерът Николай Денков разпореди всички областни управителни спешно да проведат координационни срещи с общинските ръководства, областните дирекции на „Пожарна безопасност и защита на населението”, областните пътни управления на АПИ, областните дирекции на „Пътна полиция” и фирмите, ангажирани със снегопочистване.

Целта е да се провери и потвърди готовността за работа на всички екипи още този уикенд и идните седмици, така че населените места в страната да посрещнат без проблеми зимните условия.