Благомир Коцев след антикризисния щаб: Утре децата във Варна са присъствено на училище. Ясли и градини ще работят

Мисия Варна

26-11-2023, 16:53

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

123 сигнала са приети от дежурните за последните часове. Три светофара са съборени от вятъра, приютени са две бездомни лица, две местности са без ток – част от Траката и с. Константиново.

Няма проблеми за яслите, училищата и детските градини във Варна, произтичащи от влошената метеорологична обстановка. Училищата са в готовност да започнат присъствено учебния ден, няма да има онлайн-обучение, нито ваканция, защото ситуацията във Варна не е критична. Яслите и детските градини ще работят. Това стана ясно по време на заседанието на антикризисния щаб във Варна, свикан от кмета Благомир Коцев в 13:00 ч. днес.

Няма причина децата да не ходят присъствено на училище, бе категоричното мнение на отговорните звена в общината, на базата на докладваното пред кмета състояние в града към обяд на неделния ден.

Ситуацията е овладяна в район „Приморски“. Има паднал стълб на Добрева чешма, работи се по всички сигнали. В район „Одесос“ веднага се реагира на сигналите, извозват се чували от вчерашната акция по събиране на листната маса. Има паднал стълб и няколко дървета, проблем са висящите кабели, скъсани под напора на вятъра. Правят се обходи и регулярни щабове. Районният кмет съобщи, че бездомните хора отказват да бъдат прибрани и се търси съдействие на МВР, за да бъдат настанени на топло. Във „Владиславово“ има снежна покривка от 6:00 ч. сутринта, екипи обработват с луга и правят огледи. Пътищата са проходими в района. Има места без ток, работи се по сигналите. Има паднали дървета върху автомобили и със съдействието на Пожарната и МВР се отстраняват. На ул. „Краков“ има голям наводнен участък, който може да замръзне и се работи по предотвратяването на риска за през нощта. В останалите райони на Варна не са докладвани критични ситуации.

Около 26 сигнала има получени във връзка със зелената система на града – паднали дървета, големи клони, счупени стволове, натрупана листна маса. Работи се с доброволци и администрацията на общината, защото работниците от фирмата по поддръжка и озеленяване не могат да стигнат до Варна, поради затворен път към село Любен Каравелово, от което са родом те.

Благомир Коцев нареди да се ускори извозването на листата и листната маса, събрана вчера в акцията на гражданите. Той даде указания на службите да се ускори и отводняването на улици и канали, за да не се достигне до рискови ситуации. Искам стриктен контрол от страна на общината за опасни клони и дървета и да се извадят на терен вишките на озеленителните фирми, каза още кметът, като добави, че не трябва да се допуска сигналите на гражданите да остават без отговор.

Пътят за Каменар е отворен. Пътят за Въглен е бил затворен, но към 13:30 ч. е вече отворен, бе съобщено на кмета по време на щаба.

В Морската градина има паднали нови 15 дървета, алеите отново са покрити с листа, но предстои почистването им. Използвана е специализирана помощ от арбористи, кран, вишка, техники с въжета и макари, ландшафтни архитекти и инженери, както и експерти по обезопасяване на рискови дървета, обясниха по време на щаба експертите.

От щаба поискаха да се увеличи броят на хората от почистващите и озеленителните фирми и да започват да работят по-рано през деня с оглед на условията. Причината за забавянията са финансовите условия, но работим в движение по тях, заявиха отговорниците на съответните звена.

Аспаруховият мост се обработва непрекъснато, между 15:00 и 16:00 ч. днес ще се прави нов оглед. При 4 градуса температура задължително се обработва настилката, докладваха още пред кмета Благомир Коцев.

От утре от Бюрото по труда във Варна изпращат 21 души по районите, след това ще се изпратят още в помощ на районните кметове за отстраняване на щетите по градската среда, стана ясно още на заседанието на щаба.

123 сигнала са приети от дежурните за последните часове. Три светофара са съборени от вятъра, приютени са две бездомни лица, две местности са без ток – част от Траката и с. Константиново. Интензивно подаване на сигнали има, трима дежурни работят, гражданите да изчакват да им се вдигне, за да се поемат сигналите им, заяви ръководителят на звеното на дежурните в общината. 

От дружеството Енерго-Про докладваха, че ситуацията се подобрява. В „Кайсиева градина“ и Ментешето е имало проблеми, но са отстранени. В Боровец е имало авария заради натежали проводници от снега, по която се работи. В момента в Боровец има ток, докладваха от дружеството. Останали са единични домакинства без енергозахранване. Телефоните от кол центъра на дружеството са прегрели от сигнали и ако гражданите не могат да се свързват, да ползват и имейл-формата в сайта на Енерго-Про, призоваха от дружеството. В Тополи имаше 500 домакинства без захранване. Към момента вече трябва да се захранват, каза ръководителят на екипите от Енерго-Про.

Относно ВиК авариите, от дружеството докладваха на кмета, че има тежка авария на стъклопластовия водопровод на бул. „Княз Борис“. Има авария във Владиславово, има проблеми с помнената станция в Прибой-2, но на всички места с аварии, абонатите са захранени по алтернативни трасета. На „Пикадили парк“ аварията не е отстранена и ще отнеме време, тъй като ситуацията е по-сериозна, посочиха от ВиК-дружеството.

На Южния изход на болница „Света Марина“ има пропадане на път. Авариен екип е на място, предполага се, че е строителен обект на фирма. Предприемат се мерки, докладваха от администрацията по време на щаба.