След урагана: Кметът гледа с дрон покривите на сгради във Варна

Мисия Варна

27-11-2023, 10:14

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обстановката в града вече е спокойна, заяви Благомир Коцев.

Покривите на потенциално опасни сгради във Варна ще бъдат огледани с дрон следващите дни, за да се провери състоянието им след бурята. Това заяви тази сутрин кметът на града Благомир Коцев, който призова гражданите да бъдат внимателни при преминаване покрай обезопасени сгради и дървета, предаде "Дарик".

„Ситуацията във Варна вече е нормализирана, бурята утихна и няма ветрове. Учениците днес са на училище, не беше обходимо да минават онлайн. Тази сутрин е доста студено, има замръзнали локви и места, които са били наводнени от дъждовете. Екипите, които са на терен, бързо ще се справят с тези проблеми. В някои от районите вчера нямаше ток, ще проверя дали токът е възстановен. Фирмите, които са отговорни за зимното почистване, вчера също бяха на терен и хвърляха луга на по-опасните места като Аспаруховия мост", каза Коцев.

Тази сутрин е доста студено, на места има заледявания. Някои участъци са били наводнени от дъждовете. Екипите на терен работят и бързо ще се справят с тези проблеми. На някои места в града като Траката и част от Владиславово нямаше ток, но вече би трябвало да е възстановено електроподаването, защото екипите са работили денонощно, посочи Коцев.

Фирмите, които са отговорни за зимното почистване също вчера са били на терен и са в пълна готовност, насипана е луга на местата, които са по – опасни.

Все още има останали листа и клони на места след предходната буря. Гражданите да бъдат внимателни, минавайки край сгради и дървета, защото все още има клони, които трябва да бъдат отстранени. Сградите ще бъдат огледани от екипи, има и дрон, с които ще бъдат обследвани.

Вчера са получени два сигнала за бездомни хора в бедстваща ситуация. Хората трябва да минат през Спешен център и след това да бъдат настанени в център в Младост. Някои от тях отказват такава помощ, каза Коцев.

От дружеството Енерго-Про докладваха, че ситуацията се подобрява. В „Кайсиева градина“ и Ментешето е имало проблеми, но са отстранени. В Боровец е имало авария заради натежали проводници от снега, по която се работи. В момента в Боровец има ток, докладваха от дружеството. Останали са единични домакинства без енергозахранване. Телефоните от кол центъра на дружеството са прегрели от сигнали и ако гражданите не могат да се свързват, да ползват и имейл-формата в сайта на Енерго-Про, призоваха от дружеството. В Тополи имаше 500 домакинства без захранване. Към момента вече трябва да се захранват, каза ръководителят на екипите от Енерго-Про.

Относно ВиК авариите, от дружеството докладваха на кмета, че има тежка авария на стъклопластовия водопровод на бул. „Княз Борис“. Има авария във Владиславово, има проблеми с помнената станция в Прибой-2, но на всички места с аварии, абонатите са захранени по алтернативни трасета. На „Пикадили парк“ аварията не е отстранена и ще отнеме време, тъй като ситуацията е по-сериозна, посочиха от ВиК-дружеството.

На Южния изход на болница „Света Марина“ има пропадане на път. Авариен екип е на място, предполага се, че е строителен обект на фирма. Предприемат се мерки, докладваха от администрацията по време на щаба.