Благомир Коцев: Варна се връща към нормален ритъм, учениците са на училище

Мисия Варна

27-11-2023, 15:17

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По думите му, фирмите по зимно почистване са в пълна готовност и от вчера са на терен – обработват с луга и пясък местата, които са по-опасни.

Обстановката във Варна се нормализира, бурята утихва. Учениците днес са на училище, не беше необходимо да минават в онлайн обучение. Градът може постепенно да се върне към нормалния си ритъм на живот. Това заяви пред медии днес кметът на Варна Благомир Коцев. 

По думите му, фирмите по зимно почистване са в пълна готовност и от вчера са на терен – обработват с луга и пясък местата, които са по-опасни. Поддържа се Аспаруховият мост, който замръзва при по-високи температури до 4-5 градуса. Ще дам инструкции фирмите да опесъчават и тротоарите, и други критични участъци, коментира Благомир Коцев. Той посочи още, че ще провери и какво се случва с  местностите като Траката и Ментешето, където вчера бе спряно електроподаването. 

В съботния ден преди бурята се събраха доста листа и клони, благодаря на гражданите, които го направиха и помогнаха много на сметопочистващите фирми, коментира още Благомир Коцев. Той призова хората да бъдат много внимателни около сгради и дървета, които в момента се обезопасяват. Имаме екипи на терен, имаме и дрон, с който ще се огледат сградите отвисоко, допълни той. 

Два сигнала за бездомни лица в бедстваща ситуация са подадени вчера и са предприети необходимите мерки.

В отговор на въпрос за договорите на снегопочистващите фирми, Коцев отговори, че е наследена една фирма, с която Община Варна има сключен договор. Фирмата поддържа кв. „Аспарухово“, но има възможност да наеме подизпълнители - другите фирми, които на същите цени биха се включили в почистването на целия град. Те са имали готовност да работят вчера. По време на антикризисния щаб са дали и отчет за наличната техника и инертни материали, стана ясно още от думите на кмета. 

Предстои да се водят разговори дали ще се сключат допълнителни договори, тъй като  фирмите поставят условия за повишаване на цените,  които не са били индексирани дълго време. Ще влезем в преговори и ще видим дали това ще се случи или ще останем на старите условия, каза още Благомир Коцев. По думите му, проблемът е, че зимите във Варна са меки и фирмите получават заплащане от общината в момента, когато са били ангажирани за конкретен маршрут. Това означава, че се плаща на парче. За да имаме спокойствие през зимата, трябва да направим цялостна уговорка и да имаме минимални условия, при които те да работят, допълни още кметът.