Бедственото положение във Варна остава в сила до 3 декември

Мисия Варна

28-11-2023, 10:22

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При обявено бедствено положение местната власт има разширени правомощия, включително и възлагане на дейности по спешност без нужда от обществени поръчки.

Бедственото положение във Варна е в сила до 3 декември. Това става ясно от Заповед № 4124 на кмета на морската столица Благомир Коцев, издадена на 24 ноември т.г., съобщи Moreto.net.



Със заповедта се удължава срока на бедственото положение, въведено на територията на Община Варна на 19 ноември 2023 г.

Като мотиви за удължаването се посочват продължаващите аварийно-възстановителни работи по отстраняването на последствията от влошената метеорологична обстановка на 19 и 20 ноември, както и прогнозата за влошена метеорологична обстановка на 25 и 26 ноември и потенциалните аварии, които биха могли да възникнат.

Припомняме, на 19 ноември, неделя, кметът на Варна обяви бедствено положение без срок, до второ нареждане. На следващия ден, 20 ноември, кметът заяви, че бедственото положение вероятно ще остане до края на деня.

Последваха няколко дни, в които активно се разчистваха листна маса и паднали клони вследствие на ураганните ветрове във Варна, но така и не бе обявен край на бедственото положение. Дойде и следващия уикенд отново с лошо време, в който Варна бе по-скоро пощадена от природата.

При обявено бедствено положение местната власт има разширени правомощия, включително и възлагане на дейности по спешност без нужда от обществени поръчки. В последствие разходваните средствата при определени условия биха могли да бъдат възстановени от държавата.