Съдът потвърди решението на ОИК – Варна за общински съветници от листата на МК „Български гласъ“

Новините

28-11-2023, 17:29

Снимка:

Административен съд – Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В мотивите си съдът обобщава, че от прегледаните видеозаписи не се доказа неотразяването на минимум 50 гласа за Даниел Н.

Административен съд – Варна потвърждава решение № 260/30.10.2023г. на Общинската избирателна комисия гр. Варна, в частта за обявяване на резултатите за избора и разпределението на мандатите за общински съветници от листата на Местна коалиция „Български гласъ“ (Съюз на свободните демократи, Земеделски народен съюз, Обединен блок на труда български лейбъристи, Социалдемократическа партия).

В мотивите си съдът обобщава, че  от прегледаните видеозаписи не се доказа неотразяването на минимум 50 гласа за Даниел Н. Също така, от непрегледаните видеозаписи, гласовете претендирани от жалбоподателя, са 38 броя, което не му позволява да премине седем процентовата законова бариера, за да бъде общински съветник. Съдът посочва, че оспорените от жалбоподателя протоколи на секционните избирателни комисии отговарят на изискванията в ИК и са подписани от всички членове на комисията. Във всички оспорени протоколи, както тези на секционните избирателни комисии, така и този на Общинската избирателна комисия – Варна липсват забележки и възражения, особени мнения или други оспорвания на отчетения резултат. Няма данни за регистрирани жалби и сигнали за нарушения в изборния ден, в изрично посочените в жалбата избирателни секции. Съдът сочи, че оплакванията на жалбоподателя не са доказани и не са установени нарушения, които да окажат решаващо влияние върху изборния резултат на класираните кандидати за петте мандата на общински съветници от листата на МК „Български гласъ“. Прегледаните видеозаписи потвърждават верността на отразените резултати в съответните протоколи на секционните избирателни комисии. Отчетените гласове с предпочитания за Даниел Н. са отразени правилно в оспорените протоколи, с изключение на протокола от една избирателна секция, в който са вписани два гласа за жалбоподателя вместо преброените 3 гласа за него. Този един глас разлика, обаче, не може да повлияе върху изборния резултат на Даниел Н., който би могъл да бъде променен с допълнителни 49 гласа с предпочитания за него, при необходимия минимум от 50 гласа, за да бъде постигнат резултат от 665 гласа за класиране като общински съветник от МК „Български гласъ“ в Общински съвет при община Варна.

Съдът прави извод, че  жалбата се явява неоснователна и недоказана и оспореното с нея решение на ОИК – Варна е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Решението може да бъде оспорено пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

С пълния текст на решението можете да се запознаете ТУК.