Иван Портних: „Тежкото наследство“, което оставихме, са готови проекти за 100 млн. лв

Новините

29-11-2023, 16:36

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мрънкането на новото ръководство на общината звучат меко казано нелепо, заяви още бившият кмет на Варна.

Оставихме амбициозна инвестиционна програма за развитие на Община Варна с готови проеки за над 100 млн. лв., с осигурено общинско финансиране за тях от 2021 – 2022 година, прието с решения на Общинския съвет.

Оставихме финансово стабилна община, със стабилен кредитен рейтинг, въпреки икономическия саботаж, който правителствата на Промените наложиха на града. Затова мрънкането на новото ръководство на общината звучат меко казано нелепо. Това е „тежкото наследство, заяви на брифинг днес Иван Портних, областен лидер на ГЕРБ във Варна, в който участваха и общинските съветници Тодор Балабанов, Биляна Раева, Стоян Попов и Юлиян Станев и д-р Христо Кьосев.

Иван Портних припомни, че изпълнението на част от проектите  беше  бойкотирано предизборно от изпълнителите, затова новата общинска управа ще има „удоволствието“ да ги реализира в зимни условия. „Няколко пъти предупреждавах, че саботажът на уличните ремонти вреди на хората. Затова тепърва ще се налага да се отлагат проекти, каза той.

За една четвърт от тях трябва тепърва да бъдат открити строителни площадки, например за район „Владислав Варненчик“ – ремонт на бул. „Янко Мустаков“, на ул. „Георги Минков“, „Шести септември“, „Асен Разцветников“. За „Младост“ – ул. „Младежка“, „Поп Димитър“, „Петко Стайнов“, „Мечтание“. В „Приморски“ – ул. „Чаталжда“, „Вапцаров“, пътят между „Златни пясъци“ и „Ривиера“, улиците в Тополи, Звездица и други.

В ход са и проекти, които трябва да продължат – ул. „Атанас Москов“, ул. „Девня“, междублоковите пространства под Техническия университет, във „Възраждане“ 3, в „Аспарухово“, в „Кайсиева градина“! Трябва работа, пари сме им оставили. 100 -те милиона в проекти, дават възможност за активен фронт поне за година напред, каза той.

Иван Портних обясни още, че от Министерството на финансите са обявили първоначално, че през 2024 г. Варна може да разчита на подкрепа само за проекти до 16 млн лв, затова са били подадени толкова. Сега изведнъж сумата станала 100 млн.

„Ако такава възможност има наистина, веднага подсказваме добри идеи на новия кмет. Проектът за библиотеката, който има разрешение за строеж; строителство на новата сграда на Математическата гимназия, за която има осигурен терен, идейна концепция и подписан договор за проектиране. Ако Коцев е подписал възлагателното писмо, би трябвало за Ивановден да има разрешение за строеж на сградата. Друг полезен проект – изграждане на горнопоясен колектор за над 60 млн лв., който поема дъждовните води от високите части на града и така наводненията при обилни дъждове в Гръцката махала и района на жп гарада ще бъдат преустановени. Оставихме и готови проекти за пречиствателни станции в Константиново и Звездица – за 15 млн, както и за изграждане на подземен паркинг до ДКС, коментира Иван Портних. При наличие на средства, проектирането, разрешението и възлагателните е доста бърз процес, допълни той.

По отношение на „Градски транспорт“ Тодор Балабанов бе категоричен, че за 12 години никога не е имало забяване на заплатите на служителите в дружеството. „Ако сега това е станало, това означава, че новото общинско ръководство не е превело достатъчно средства или има забавени плащания от държавата. Средствата за заплати са предвидени в бюджета!

Той припомни, че монтажът на зарядните станции за новите електробуси е приключил на 06.11.2023 г., преди изборите, писмото до ДНСК е входирано на 9 ноември, последвал е отговор от ДНСК и заповед за назнавачане на комисия. Тя е направила проверка на 15 ноември и е издала документ, който Благомир Коцев „героично“ донесъл, въпреки че по закон няма право на това.

Обновяването на целия подвижен състав на градския транспорт стана по европейски проект от екипа на Иван Портних – с новите автобуси, тролейбуси и електробуси. Оборени бяха и други лъжи, че не се е работело по проекта за индустриалната зона, че липсвало коледно осветление в града.

Всички тези инсинуации бяха хвърлени в публичното пространство, за да се замаже гафът с перманентното „бедствено положение“ във Варна, обявено противозаконно от Коцев седмици наред, категорични бяха от ГЕРБ.

„Станахме за смях на цялата държава – Варна да „бедства“ при пролетни температури. Хем призозават хората да си стоят вкъщи, хем да чисят листа и да режат дървета. Ще поискаме пълна информация от Благомир Коцев - кое е наложило такива решения, какви средства са разходвани, кой ги е получавал“, обяви Тодор Балабанов. Той припомни, че самата заповед на кмета за бедственото положение не е била  пратена до медиите, въпреки изискванията за публичност. Нима в Аксаково, Вълчи дол и Провадия беше по-леко положението?! Там кметовете успяха да спазят закона, но във Варна умнокрасивите не успяха“, категоричен бе той.

От ГЕРБ ще поискат пълна информация и за кадровите назначения в Община Варна, които се обявяват само във фейсбук. Сред най-скандалните, според тях, е изборът на Диян Иванов, за зам.-кмет по правните въпроси. Той е собственик на адвокатската кантора, замесена в скандал по времето, когато Благомир Коцев бе областен управител. Тогава Коцев сключи съмнителен договор с кантората, която обслужва и фамилията му и по случая  има образувано досъдебно производство за престъпление по служба.

Оказва се, че адокатът на „Хоризонт“ в качеството си на зам.-кмет на Община Варна  ще води делата срещу „Хоризонт“ – за незаконните постройки на поляните,за незаконния паркинг, за допускането на автомобили в Морската градина. Кой интересс ще бъде защитен, според Вас, обществения или частния интерес на Коцеви,  попита Иван Портних.

От ГЕРБ бяха категорични, че ще разобличават всеки опит за роднински назначения в общината и в Общинския съвет, където за председател бе предложен зетят на Благомир Коцев – Николай Стефанов. Питане в парламента ще бъде направено и по повод скандалното поведение на Кирил Симеонов, активист на ПП и зам.-предсетадел на УК на ВиК холдинга, който бе заснет в обществена тоалетна в особено състояние, даващо предположение за ползване на упойващи вещества.