Пускат под домашен арест, обвинен в блудство с малолетна във Варненско

Крими

30-11-2023, 16:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Задържаният живее с майка си и двете си деца, а съпругата му е починала.

Втората по тежест мярка за неотклонение ще търпи мъж, срещу когото прокуратурата е повдигнала обвинения в блудство и изнасилване на малолетна в аксаковско село, с употребени сила или заплахи.

Първоинстанционният Варненски окръжен съд е взел спрямо Мирослав С. мярка за неотклонение „задържане под стража“, но тя бе изменена от Апелативния съд.

Представителят на държавното обвинение смята, че обвиняемият трябва да остане под стража. Крехката възраст на пострадалата и някои свидетели ги поставя в положение на зависимост от него, което означава, че той може да им повлияе. Защитата отстоява тезата, че Мирослав не е извършвал престъпленията, за които е привлечен. Няма и опасност да се укрие или извърши престъпление, защото работи, грижи се за двете си деца и има постоянен адрес.

Апелативният съд счита, че жалбата срещу задържането под стража на Мирослав С. е основателна. Както първата, така и горната инстанция приема, че по никакъв начин не се обосновава предположението да е извършено изнасилване. Съдебно-медицинската експертиза е достатъчно категорична в това отношение. Може обаче основателно да се предполага, че е вършил блудствени действия с потърпевшата. Но пък отсъства втората законова предпоставка за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда – реален риск от извършване на престъпление или укриване.

Обвиняемият е с постоянно местоживеене, осъждан е за управление на МПС без свидетелство за правоуправление, но не и за тежки умишлени престъпления. Затова и съдебният състав не съзира опасност той да извърши престъпление. Задържаният живее с майка си и двете си деца. Съпругата му е починала, така че той е единственият родител и като такъв е отговорен за отглеждането и възпитанието им. Неговата майка пък не е в добро здраве, така че той полага грижи и за нея. Тази социална отговорност към семейството му водят до заключението, че адекватен е домашният арест, контролиран с електронно средство за проследяване. Пострадалото дете живее с майка си в друг град, така че обвиняемият не би имал контакт с него.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна измени определението на Окръжния съд и постанови втората по тежест мярка за неотклонение спрямо Мирослав С. Съдебният акт е окончателен.