Министерството на туризма крие подадените проекти за реклама на черноморските общини

Туризъм

03-12-2023, 16:13

Снимка:

TravelNews

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Максималната стойност, която може да се предостави за финансиране на един проект, не може да надхвърля 400 000 лева.

Министерството на туризма крие подадените проекти по Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България. Вече почти цяла седмица ведомството и пиарката на министър Зарица Динкова – Вероника Гюрова, не могат да изпратят информация до TravelNews за кандидатствалите общини. Самата Гюрова трудно е откриваема от медиите, не си вдига телефона и не връща обаждания. Крайният срок за подаване на проекти беше до 27 ноември 2023 г.

Министър Зарица Динкова обяви в четвъртък пред Комисията по туризъм в парламента, че са подадени 21 предложения, но и пред депутатите тя не съобщи имената на общините и партьорите им – туроператори и летища. Туристическият бранш също е в невидение защо се крие информацията.

„Тази работа изисква прозрачност. Задължително е да бъдат съобщени имената на общините, туроператорите и летищата, които са подали проекти. Странно е, че не дават информация вече почти седмица“, коментира пред TravelNews Мартин Захариев, зам.-председетал на Националния борд по туризъм. Той допълни, че министър Динкова е подчертала пред депутатите в комисия, че работи прозрачно и с мерки антикорупция. „Действията на ведомството всъщност показват, че това не е съвсем така“, подчерта Захариев.

„И аз не знам кои общини са подали проекти. Не знам и защо не ги съобщават“, се учуди Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той се надява в най-скоро време министерството да излезе с официална информация.

По Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България могат да кандидатстват само местните администрации в областите Бургас, Варна и Добрич, като задължително трябва да бъде в партньорство с туроператор за входящ туризъм или летище. Партньори по проектите могат да бъдат и юридически лица, които са оператори на граждански летища за обществено ползване. Такива са летищата във Варна, Бургас и София.

Минимално изискване към състава на партньорството е то да включва поне една община, допустим кандидат/бенефициент и поне една туроператорска организация, регистрирана съгласно Закона за туризма, и/или юридическо лице, което е оператор на гражданско летище за обществено ползване в България. По процедурата е недопустимо партньорство, което е съставено само от общини. Една община може да бъде кандидат/бенефициент в до две проектни предложения.

Максималната стойност, която може да се предостави за финансиране на един проект, не може да надхвърля 400 000 лева. Финансовата помощ, която се отпуска по процедурата, е 60% от общия размер на бюджета. Останалите 40% следва да бъдат осигурени под формата на собствено съфинансиране от общината и партньора - туроператор. Допустими кандидати са следните общини - Аврен, Аксаково, Балчик, Белослав, Бургас, Бяла (Варненска област), Варна, Вълчи дол, Девня, Добрич-град, Долни чифлик, Дългопол, Каварна, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Суворово, Царево, Шабла и Созопол.