Николай Василев: Най-хубавото нещо за България би било да се раждат повече деца

Животът

04-12-2023, 14:38

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бившият вицепремиер и министър на икономиката отправи критики към финансовата политика на управляващите.

Най-хубавото нещо за икономиката на България е да се раждат повече деца и голяма част от българите, които са по света, да се върнат. Това каза пред Радио Варна Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Българите зад граница, като едни от най-големите инвеститори в страната ни, могат да са успешни и у нас, смята той. Хората ако могат да изкарват пари в чужбина и тук ще могат, каза Василев и допълни, че за ръста на бизнес климата у нас може да се ползва житейската философия на Мечо Пух.

Хареса ми слогана на една бизнес организация  - Мечо Пух предприемачество, което означава -"Колкото повече хора се занимават с бизнес, толкова повече бизнес ще има за всички", посочи бившият вицепремиер.

Василев отправи критики към финансовата политика на управляващите. Според него шансовете ни за еврозоната могат и да намалеят заради бюджетните дефицити през последните години.

Друг проблем, който очерта Василев, е инфлацията. Политиката на правителството е проинфлационна - раздаване на огромни средства и социални разходи - голямото харчене през бюджета и бюджетните дефицити, а това поражда по-висока инфлация, обясни той. 

Неразбираемо е как искаш да влезеш в еврозоната и да водиш такива политика, попита бившият икономически министър.