Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

Крими

04-12-2023, 16:34

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), припомни бившият кмет на Варна.

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заяви Иван Портних, бивш кмет на Варна, общински съветник от ПП ГЕРБ.

Той припомни, че нито е писал проекта, нито е осигурявал  финансиране, нито е избирал  изпълнител, нито е строил  тръбопровода, нито е бил надзор, нито е разплащал , приемал, въвеждал в експлоатация обекта, защото по това време не се е занимавал с политика.

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г., по проект на Министерството на околната среда и водите на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС).

Тогава съоръжението не е бил положено под дъното, както е било по проект, а е оставен отгоре, на дъното. Именно това става причина за аварията 8 години по-късно, вероятно  причинена от котва на кораб.

"След инцидента сме уведомили всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро", категорично заяви Иван Портних. Той припомни, че в продължение на 3  години Община Варна е очаквала безрезултатно финансова подкрепа от правителствата на Промените, за да вкопае отново тръбата под дъното на езерото.

"И в момента тръбата е там и  носи потенциален риск от нова авария", предупреди Иван Портних.