Отличиха доброволците на годината във Варна

Животът

05-12-2023, 16:36

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път откакто се раздават тези награди се случва най-високото отличие да бъде връчено на двама души.

16-годишната Антония Славова и 17-годишният Кристиян Георгиев станаха доброволци на годината на ежегодните награди за доброволци към дирекция "Превенции" на Община Варна. Отличията се връчват традиционно на Международния ден на доброволеца - 5 декември. 

За първи път откакто се раздават тези награди се случва най-високото отличие да бъде връчено на двама души. Антония е от Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров", а Кристиян е от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". Двамата се познават и са участвали в много кампании заедно. Антония е доброволка от осми клас:

"На мен лично ми харесва да помагам и да давам информация на младите хора как да се предпазват по най-добрия начин от опасностите, които ни заобикалят и това ме прави щастлива, харесва ми да го правя," казва Антония.

Кристиян също е доброволец от осми клас, вече четири години:

"Записах се за доброволец, защото ми беше интересно да видя какво представлява и знаех, че ще срещна хора с общи интереси, ще разширя своя социален кръг."

За Доброволец на доброволците беше избрана Лилия Маринова. Бяха раздадени още награди за Екип на годината, Дебют на годината, а също и Специална награда за принос в превенцията на телефонните измами.

През 2023 година доброволците към дирекция "Превенции" са провели информационни сесии с над 3 хиляди ученици, а повече от 25 хиляди ученици, студенти, жители и гости на Варна са информирани в 17 градски и училищни кампании.

Доброволческата общност на дирекцията всяка година начислява над 300 ученици, доброволци, работещи на училищно и градско ниво по темите "превенция на употребата на наркотични вещества", "превенция на трафифка на хора", "превенция на рисковото сексуално поведение", и "превенция на правонарушенията, извършвани от деца".

Доброволците бяха поздравени и от кмета на града Благомир Коцев, както и от областния управител Андрияна Андреева.