Обжалват присъди за контрабанда на дрога през варненското пристанище

Крими

05-12-2023, 17:22

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

56-годишният Робърт Писени и 61-годишният Курт Миделдорп получиха по 15 години затвор.

Върховният касационен съд разглежда делото по жалбите на двама чужденци, осъдени за контрабанда на прекурсори за 3 млн. лева през варненското пистанище. 56-годишният Робърт Писени и 61-годишният Курт Миделдорп получиха по 15 години затвор, като освен това трябва да заплатят и глоби по 200 хил. лева. Наказанията им бяха постановени от Варненския окръжен съд, а след това Апелативният съд в морския град ги потвърди.

Писени и Миделдорп бяха признати за виновни, че от началото на 2017 г. до 16 март 2018 г. през  „Пристанище Варна - Запад“ са внесли близо 8,7 тона прекурсори.

Каналът бе разкрит при митническа проверка на контейнер, пътуващ от Лаос през Виетнам с кораб до Варна и крайна точка Нидерландия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци.След лабораторен анализ се оказало, че това е вещество, което е директен прекурсор за производство на синтетичен наркотик. Стоката е трябвало да бъде доставена на действащи нелегални лаборатории в Нидерландия, Белгия и Великобритания. Там се произвеждали таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога в Европейския съюз и Азия. По експертна оценка стойността на наркотиците, които биха могли да се получат от иззетите изходни вещества, е над 225 млн. лв.

За организацията на контрабандния канал бил отговорен нидерландец Писени, а намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Нидерландия било поверено на живеещия в Бургас Миделдорп.