Варна празнува днес Никулден

Животът

06-12-2023, 09:37

Снимка:

Варненска и Великопреславска Света митрополия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във Варна тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе от 18.00 часа на площад „Независимост“.

Близо 200 хиляди българи празнуват на днешния Никулден. Той е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на рибарите, моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран.

Днес празнуват Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Празничните никулденски събития във Варна започнаха в 8 часа с празнична Утреня, а в 9 часа беше отслужена  Архиерейска Света литургия във варненския храм  "Свети Николай Мирликийски Чудотворец". В 11–сет  ще се проведе Военноморски ритуал с водосвет и молебен към Свети Николай.

Във  Варна тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе от 18.00 часа на площад „Независимост“

  В „Аспарухово“ ще раздават курбан на Никулден. Събитието ще се състои на рибарско пристанище „Карантината“ от 11.30 часа, информира районният кмет Ивайло Маринов и кани всички желаещи да присъстват.

За Никулден шаранът във Варна се продава по 10 лева за килограм.  Традиционно най-скъп е калканът- 40 лв за килограм. Цената на черноморския  лефер е същата. Значително по-евтин е черноморският паламуд – килограмът е 12 лева.  Сафридът е с цена 5 лева килограма. Същата е и цената на толстолоба. Лаврак, ципура и чига са с цени около 20 лева.