От 25 лв. до 80 лв. за жива елха във Варна

Животът

06-12-2023, 11:55

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента се предлагат три вида иглолистни – бор, смърч и ела. Българите купуват повече бор, а украинците и руснаците смърч.

Слаб е интересът все още към живите елхички за Коледно-новогодишните празници, каза за Радио Варна Пламен - търговец на дръвчета в района на пазар Чаталджа във Варна. Подредил е елхичките още от 28 ноември, но очаква интересът да се засили след 10 декември.

Украинците купуват повече живи елхи от българите, коментира Пламен. Цените варират от 25 лв. до 80 лв. В момента предлага три вида иглолистни – бор, смърч и ела. Българите купуват повече бор, а украинците и руснаците смърч, уточнява търговецът. Той сподели, че неговите дръвчета издържат по-дълго време на топло вкъщи, защото са доставени от Родопите. Всички дръвчета се продават и с кръстачки, които се правят на място.

Самият Пламен украсява жива елха у дома за празниците. След като те преминат – носи дръвчето в Зоопарка във Варна за храна на животните. Така постъпва и с всички дръвчета, които са останали след Нова година.

Освен елхички, продава и клонки – по 1-2 лв. Тях ги купуват предимно възрастни жени, от които си правели елхи, разказа още Пламен.

Той си спомни и история от миналата година. Свещеник купил едно елхово клонче, което струва около левче и дал 10 лв. за него на продавача. Не поискал ресто, а клончето щял да занесе на възрастна жена, да украси входната си врата. Пожелал на търговеца здраве и късмет.

Пламен каза, че живи дръвчета за украса продава до Коледа, но миналата година се случило да продаде дръвче и на 31 декември.