Търсят се хиляда медицински сестри за Варна

Животът

06-12-2023, 16:53

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средната възраст на медицинските сестри във Варна е между 45 и 50 години, а заплатата им се колебае около минималната работна заплата за страната.

Около хиляда медицински сестри не достигат за Варна. Налага се една сестра да се грижи за 20 до 30, че и повече пациенти, което противоречи на всички нормативи. Това съобщи за Радио Варна Райна Бояджиева, председател на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/. Тя посочи нуждата от стандарти, които да очертаят рамките и критериите за работа.
 
Средната възраст на медицинските сестри във Варна е между 45 и 50 години, а заплатата им се колебае около минималната работна заплата за страната. Има диспропорции в заплащането на труда на медицинските сестри, обясни Бояджиева:
 
"В общинските здравни заведения, детско и училищно здравеопазване подобриха заплатите, което наложи една вътрешна миграция, т.е. колеги от болничните лечебни заведения започнаха масово да кандидатстват за работа в детско и училищно здравеопазване.  Очакваме правителството да приеме стандарти, да се очертаят рамката и  дългосрочните критерии за работа на колегите, за да могат те да имат ясна визия за това, което предстои. Така нашите професии ще станат избираеми за тях и ще работят с желание."
 
Припомняме, че от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпратиха отворено писмо до премиера, здравните власти и омбудсмана. В него настояват здравното министерство да състави експертна работна група за изготвяне на нормативна база, свързана с кадровата криза. В писмото се изразява тревога, че системата на здравеопазването ни е в критично състояние, което застрашава националната сигурност.