5 специалности във варненските университети са в топ 50 за най-високи заплати

Животът

09-12-2023, 17:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вижте къде са местните висши учебни заведения в националната рейтингова класация.

Студенти от пет специалности във варненски висши учебни заведения попадат сред 50-те в страната с най-високи заплати през първите 5 години след дипломирането им. Това показват данните от последното издание на Рейтинговата система на университетите в България, която Тя сравнява представянето на 51 висши училища на основата на десетки показатели, пише "Дарик".

Завършилите „Администрация и управление” във Висшето училище по мениджмънт имат среден доход от 4 129 лева, а завършилите „Военно дело” и „Комуникация и компютърна техника” във Военноморското училище – съответно 3 763 лева и 3 216 лева. Следват „Компютърна и комуникационна техника” в Техническия университет - 2 964 лева, и „Икономика” във Висшето училище по мениджмънт – 2 846 лева. Начело на класацията по този показател са ИТ специалистите, завършили Софийския университет с 6 469 лева.

Специалностите с най-ниско заплащане под 1 500 лева са „Музикално и танцово изкуство” и „Изобразително изкуство” във Варненския свободен университет, „Туризъм” в Икономическия университет, „Стоматология” в Медицинския университет и „Социални дейности” в Техническия университет.

С най-голяма реализация са завършилите „Военно дело” във Военноморското училище, както и Медицинския университет, като над 93 % са започнали работа по специалността. В топ 50 попадат още дипломираните юристи от Варненския свободен университет с близо 85 % реализация по специалността.

На обратния полюс са завършилите „Туризъм” в Икономическия университет и във Висшето училище по мениджмънт, както и „Изобразително изкуство” във Варненския свободен университет, при които най-много един на всеки четирима започва работа по специалността.

На трето място по брой студенти в страната е направлението „Икономика” в Икономическия университет във Варна, където се обучават 3 393 души. В топ 15 с най-много студенти попадат още направленията „Медицина” и „Транспорт, авиация и корабоплаване във Военноморското училище.

Повече от половината студенти по медицина във Варна и всеки трети бъдещ стоматолог е чуждестранен студент. Висок е делът на чужденците и по специалностите „Администрация и управление” и „Туризъм” във Висшето училище по мениджмънт – съответно над 52 % и 40 % . Всеки пети студент по специалността „Транспорт, авиация и корабоплаване” във Военноморското училище също е чужденец.  

Показателен критерий е средният успех от дипломата за средно образование на приетите студенти. В специалностите „Медицина”, „Фармация” и Стоматология” във Варна бъдещите студенти имат успех между 5,64 и 5,49. В топ 50 е и специалността „Администрация и управление” във Висшето училище по мениджмънт със среден успех 5,34.