От началото на годината досега 741 души във Варна са стигнали до остра алкохолна интоксикация

Крими

10-12-2023, 12:22

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според специалистите, най-трудната стъпка за алкохолиците е да признаят проблема.

Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола. От началото на годината досега 741 души във Варна са стигнали до остра алкохолна интоксикация. Делът на мъжете, които посягат към чашката, е по-голям от жените. 54 деца са злоупотребили, показват данните на община Варна. В града вече 16 години Асоциация на анонимните алкохолици помага за връщането към нормалния живот.

В групите за взаимопомощ идват хора с различни житейски истории. Обединява ги желанието им да се преборят със зависимостта от алкохола. Казват, че началото винаги е трудно, докато осъзнаеш проблема и сам пожелаеш да излезеш от омагьосания кръг, разказва обществената телевизия.

- Бях стигнала дотам, че нямах желание изобщо да живея. Ако това накрая изобщо мога да го нарека живот, защото то не беше живот, а просто съществуване. Все още не бях загубила работата си, все още не бях загубила семейството си, но всичко беше пълен крах.

- Преди да дойда тук бях загубил всякакви приятели, всички ме мразеха и аз мразех всички. А тук намерих приятели и така ръка за ръка вървим напред.

Основно правило в групите е никой да не съди другия. Успелите да се справят със зависимостта си от алкохола дават надежда на другите, които са още в началото. Помагат и психолозите.

"Зависим никога не търси помощ навреме. Обикновено помощ се търси, когато човек стигне дъното, когато се появят някакви проблеми и той си каже, че повече не може така. Другото нещо, с което са полезни групите, това е идентификацията. Да видя, че има други хора като мен, със същият проблем и те са се справили с този проблем", каза Милена Петрова - психолог.

Според лекарите от Клиниката по токсикология във Варненската военноморска болница при непълнолетните няма ръст на злоупотребата с алкохол. За хората над 18-годишна възраст обаче тенденцията е тревожна.

"От 2021, 2022, 2023 бележи върха с най-много интоксикации и те са 687 за тази година. Работещите, заети с работа, на възраст над 40 г., доста често употребяват алкохол. Виждаме, че все повече възрастни хора, дори след 60 години и жени, и мъже, има случаи на остри интоксикации с алкохол", обясни проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология.

Според специалистите, най-трудната стъпка за алкохолиците е да признаят проблема.

- Човек е алкохолик, докато умре. Болестта е нелечима. И с 20, и с 30, и с 50 години трезвеност, човек пак е алкохолик и един пробив, което значи употреба на алкохол, може да го върне обратно. Аз съм трезвен от 13 години и 10 месеца.

Алкохолик е психиатрична диагноза, казват специалистите, и напомнят, че границата между употребата и злоупотребата с алкохол е много тънка.