Опасностите от употребата на наркотици и свързаните с тях престъпления бяха разяснени на ученици от МГ - Варна

Животът

12-12-2023, 10:06

Снимка:

Апелативен съд - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Възрастта на „зарибяването“ с опиати вече е 12 години. А ъндърграундът прави нововъведения в състава на веществата и в начините за разпространението им.

В рамките на образователната инициатива „Децата и наркотиците: истина и легенди“ съдия Светослава Колева от Апелативен съд – Варна, Валентин Русимов и Мария Зафирова от сдружение Отвори очи разкриха последствията от наркотиците пред три паралелки ученици от 11. и 12. клас на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.

„Повечето млади хора мислят, че не е опасно да пробват – един път, два пъти, но почти всеки човек след третия опит създава физическа и психическа зависимост. Организмът развива биологична потребност. На психическо ниво цялото същество насочва усилията си към това да се сдобие със следващата доза. Когато решиш да спреш, осъзнаваш, че желанието да приемаш е по-силно от теб и не можеш да се откажеш“, обясни наказателният съдия.

Валентин Русимов, който работи в център за лечение на зависимости, разказа от първо лице за живота си преди и след наркотиците. „Бях отличник, ходех на английски, на уроци, на курс по актьорско майсторство, имах интереси и успехи. До момента, когато в компания ми предложиха да пробвам. От този миг ценностите ми се промениха. Единствената ми цел вече беше да си намеря нужната доза и средствата за нея. Всичко, което досега за мен беше важно, загуби стойност. Изгубих най-ценното – свободата си“. Мария Зафирова, която все още се бори с последствията от зависимостта, допълни, че едно от най-важните неща е човек правилно да подбира приятелите си. Защото лъжеприятелите могат да те отведат по грешен път, връщането от който е изключително труден, за много хора невъзможен.

Възрастта на „зарибяването“ с опиати вече е 12 години. А ъндърграундът прави нововъведения в състава на веществата и в начините за разпространението им.

Не е вярно и че марихуаната не пристрастява. „В центъра, в който работя, помагам на мъж, който „само“ е пушил трева. Макар да не е взимал по-силни вещества, е развил психическо разстройство, което изисква успоредно лечение със силни медикаменти“, разказа Валентин. Той представи схемата на развитие на зависимостта – с всеки изминал път организмът иска все по-голяма доза. Ефектът обаче е все по-слаб по отношение на чувството на еуфория, за сметка на все по-силните депресивни състояния. Изхождайки от съдийската си практика, съдия Колева допълни, че марихуаната се използва като основа, която допълнително се обработва с други наркотични вещества с неясна дозировка и състав. Това я прави още по-опасна, а последствията – непредвидими. Доказано е, че марихуаната уврежда коефициента на интелигентност при употреба в ранна възраст. „За ученици като вас, които искат да инвестират в знания, това е пагубно“, констатира наказателният съдия. 

Валентин добави, че наркотиците силно увреждат половите способности на мъжете. А Мария обърна внимание на младите момичета, на които предстои да станат майки. „Наркотиците въздействат силно на хормоните. Не трябва да допускаме опиатите да влияят на способността ни да забременеем, а и на плода, който ще носим. Имах приятели, които вземаха наркотици. Решиха да имат дете. То се роди с аутизъм. От личен опит твърдя, че последствията и уврежданията не са хипотетични“, заключи момичето.

Лекторите развенчаха още един мит – „на мен ще ми се размине“. Всъщност е точно обратното. Рано или късно, ще се сблъскате с правоохранителните органи. Шофирането след употреба на наркотици например се наказва строго от съдилищата у нас. Ефектът от дозата може да е отминал, може да сте я приели преди дни, но следите от забранените вещества остават в кръвта ви и без да подозирате, може да се окажете извършител на престъпление.

          Светослава Колева, Валентин Русимов и Мария Зафирова бяха единодушни, че трябва да кажеш „не“ в началото, докато все още можеш. После това става все по-трудно. А за справянето с проблема решаваща е подкрепата на значимите ти близки хора.