Иван Портних: Промяната връща порочни практики в архитектурата и ЕСУТ

Мисия Варна

14-12-2023, 14:54

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е начало на една опасна реабилитация на кадри, компрометирани назад във времето, каза още областният лидер на ГЕРБ във Варна.

Вече има нов състав на  Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/. Гневната реакция на част от браншовите организации  е доказателство за „качествената промяна“ в съвета , каза Иван Портних, областен лидер на ГЕРБ и бивш кмет на Варна на брифинг в клуба на БТА. Той посочи два факта :

  1. Временно изпълняващ длъжността главен архитект на община Варна е Лидия Цекова, същата, която след уволнението на бившия главен архитект Виктор Бузев подписа документи за строителство на огромен билдинг в квартал „Чайка“ до Бялата къща- проект на собственика на „Интерком“ за сграда със 17 етажа. Разкрих този случай още по време на предизборната кампания и подадох сигнал до прокуратурата. Тази госпожа вече е част и от ЕСУТ.
  2.  В ЕСУТ е върнат и скандалният геодезист Йоан Каратерзиян, активист на ДСБ, на мястото на представител на Кадастъра - вероятно заради заслугите му в доносите срещу мен. Когато встъпих в мандат преди 10 г протоколите от заседанията на ЕСУТ излизаха с 4-5 месеца закъснение и бизнесът се оплакваше. Оказа се, че нередностите са заради протоколчика - жената, с която живееше Каратерзиян. Двамата бяха чудесен тандем, с отлични лични резултати от работата си в ЕСУТ. И двамата бяха отстранени от съвета, но днес Каратерзиян се връща на бял кон, с целия си „експертен“ капацитет и „добри практики“.

Това е начало на една опасна реабилитация на кадри, компрометирани назад във времето. Промяната всъщност е Подмяна и връщане на порочни практики, налагани с десетилетия в архитектурата и ЕСУТ на Варна, каза Иван Портних.  Той посочи, че истината трябва да се знае от обществеността, за да е ясно как се вземат решенията зад  кадър в общината и в Общинския съвет.