Лилия Христова: Детската градина е с много добър пропускателен режим, но не можем да ограничим достъпа на родители

Мисия Варна

14-12-2023, 16:05

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Децата не са били свидетели на деянието на агресивната майка. Служителят на градината е в добро общо състояние, без опасност за живота, уточни директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна по повод инцидента в детска градина във кв. „Владислав Варненчик“ по-рано днес.

Детската градина в кв. „Владислав Варненчик“ е с много добър пропускателен режим. Не става въпрос за външно лице, а за родител, който влиза, за да си вземе детето и след това напада служител на градината. Не можем да ограничим достъпа на родителите. Това заяви пред медиите днес директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна Лилия Христова. Майката е спазила пропускателния режим при влизането си в сградата и след това е нападнала служител на детската градина, нанасяйки лека прорезна рана.

Инцидентът е станал внезапно и служителят не е провокирал агресия от страна на майката, уточни Христова.

Тя също така поясни, че децата в детското заведение не са били свидетели на деянието. Уплаха има единствено сред персонала на градината. Поради тази причина са изпратени психолози от Центъра за психологична подкрепа към Община Варна, които ще окажат необходимата помощ, каза още Христова.

Служителят на детската градина, пострадал при инцидента, е в добро общо състояние, без опасност за живота, каза още Христова. Тя допълни, че за случая е уведомен и бащата на детето, тъй като родителите са разделени, и той ще поеме грижата за детето във времето, в което майката е задържана.

Лилия Христова поясни, че при създалата се ситуация, незабавно са предприети необходимите мерки. В детското заведение са извикани органите на МВР, Спешна помощ и прокуратура. Уведомени са кметът Благомир Коцев и заместник-кметът на Община Варна Павел Попов, които са разпоредели проверка на обстоятелствата.

Детската градина продължава да работи нормално. По случая работят МВР и прокуратурата.

Христова припомни, че вчера имаше заседание на директорите на детски градини, на което се обсъди и пропускателния режим на външни лица до градините с оглед на факта, че няма нормативна уредба по въпроса.