20 г. затвор за мъжа, убил приятелката си в "Евксиноград"

Крими

14-12-2023, 17:07

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По искане на подсъдимия делото разгледано по правилата на съкратеното съдебно следствие.

Петчленен състав на Варненския окръжен съд призна за виновен и наложи наказание 20 години „лишаване от свобода“ на 40-годишния Ивайло П. Присъдата е за убийството на приятелката му, с която живеел на семейни начала, като деянието е извършено по особено мъчителен за убитата начин, с особена жестокост и при условията на домашно насилие. Ивайло П. ще търпи наказанието при първоначален строг режим.

Като частни обвинители и граждански ищци бяха конституирани родители на убитата жена и нейния брат.

По искане на подсъдимия делото беше разгледано по правилата на съкратеното съдебно следствие, като бяха разпитани само част от вещите лица, изготвили експертизи и само някои свидетели, посочени от защитата на близките на жертвата и на адвоката на подсъдния. 

40-годишният мъж е осъден да заплати на майката и бащата на убитата обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деянието – по 100 хиляди лева и на брата на жертвата – 50 хиляди лева, ведно със законната лихва, считано от 8 януари тази година, до окончателно изплащане на сумата.

Престъплението е било извършено на неустановена дата в периода от 1 януари до 8 януари тази година. Ивайло П. и 32-годишната Валентина В. живеели заедно на семейни начала от около 2 години.

Обитавали дома на неговия баща в местността Евксиноград. Двамата употребявали наркотици и често помежду им възниквали конфликти. В много от случаите словесните спорове прераствали в прояви на насилие спрямо Валентина.

На 21.02.2022 г. Районният съд във Варна издал заповед за защита, с което мъжът е бил задължен да се въздържа от домашно насилие спрямо жената и да я доближава на по-малко от 200 м за срок от 18 месеца.

Заповедта била нарушавана от жената и двамата продължили да поддържат отношения. На 1 януари тази година жената посетила родителите си, след което се прибрала при подсъдимия.

Двамата с Валентина се отбили в къщата на свой съсед, пред който избухнал скандал, който по-късно прераснал в побой. Приятелят им предложил да ги откара до дома им, като при слизането от автомобила, 32-годишната жена помолила съседа по-късно да я провери как е.

Двойката се прибрала в къщата си, като след това никой повече не видял Валентина. Според съдебно-медицинската експертиза жената починала вследствие на нанасянето на многобройни удари със значителна сила, по жизнено важни органи на тялото, при които е изпитвала мъчителни болки и страдания.

След убийството Ивайло изхвърлил тялото на жертвата в стара неизползваема септична яма, която се намирала в двора на дома, където живеел. Замаскирал мястото с трева и бамбукови клони.

След като близо седмица родителите и приятелите на жената не успели да се свържат с нея, я обявили за издирване.

Пред петчленния съдебен състав, Ивайло П. обясни, че в деня на убийството двамата употребили наркотици. След това той излязъл да разходи кучето, а Валентина споделила, че  смята да пие диазепам, за да заспи. Когато се прибрал, тя била студена.

Опитал да й направи сърдечен масаж, купил и и́ бил адреналин, но не успял да я съживи.

Изпаднал в паника и се страхувал да не бъде обвинен в убийство, тъй като имал ограничителна заповед, затова решил да скрие трупа. Адвокатът му пледира, че смъртта е била причинена по непредпазливост.

Експертите, извършили съдебно-химическа експертиза, обаче бяха категорични, че в кръвта на жертвата не са били открити следи от диазепам, като ако тя е била приела медикамента, това е можело да бъде установено при изследванията. Съдебните медици бяха на мнение, че при сърдечен масаж трудно би могло да се стигне до множеството травми на гръдния кош, които са били установени по тялото на жертвата.

От държавното обвинение също бяха категорични, че не може да става дума за смърт, причинена по непредпазливост, предвид начина, по който е извършено престъплението.

В последната си дума пред съдебният състав Ивайло П. заяви, че не е искал смъртта на Валентина В. и за него тя е била много близък човек, независимо от странните отношения, които са имали помежду си.

Присъдата на Окръжен съд – Варна, може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.