Кметът Благомир Коцев поздрави участниците в Информационния ден по Процедурата за внедряване на иновации в предприятията

Мисия Варна

15-12-2023, 13:36

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 50 представители на малкия и среден бизнес във Варна проявиха интерес към възможностите за европейско финансиране.

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави участниците в Информационния ден по Процедурата за внедряване на иновации в предприятията и им пожела успех. Той посочи, че Община Варна е готова да съдейства на бизнеса и ще бъде добър партньор на Министерството на иновациите и растежа (МИР) в усилията му предприятията във Варна да са добре информирани за финансирането  по линия на европейските средства.

Над 50 представители на малкия и среден бизнес проявиха интерес към възможностите за европейско финансиране. Информационният ден е първият по процедурата „Внедряване на иновациите в предприятията“ по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. Той се реализира със съдействието на Община Варна. 

Организатор на събитието е Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа. Основната цел на програмата е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за внедряване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г. (ИСИС 2021-2027).

По информация на МИР, общият бюджет на процедурата е 293,4 млн. лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 50 000 лв., а максималният е в зависимост от категорията на предприятието-кандидат: микро- и малките предприятия могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 500 000 лева, а средните и малките дружества със средна пазарна капитализация – до 800 000 лева. 

Необходимо е и съфинансиране в размер от 20% до 50% в зависимост от избрания режим на помощ, категорията на предприятието-кандидат и мястото на изпълнение на проекта. 

Подаването на проектните предложения става електронно, а крайният срок е 31.01.2024 г.

Повече информация може да бъде открита ТУК.