Шеф на варненска фирма ще лежи в затвора за неподаване на данъчна декларация

Крими

15-12-2023, 16:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Варненският окръжен съд призна за виновeн 46-годишния Стоян И., който в качеството си на упълномощено лице на ЕООД, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Престъплението било извършено в периода от 14 февруари до 13 април 2018 година. Мъжът извършил деянието чрез посредничеството на друго невиновно лице, чрез неговия електронен подпис, като потвърдил неистина в справки-декларации за данък върху добавената стойност.

По този начин Стоян И. приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер 18 030 лева. Освен това за периода 01.01.2019 – 31.03.2019 г. във Варна, като осъществяващ фактическото изпълнение на задълженията по извършване на търговска дейност и управлението на търговското дружество в качеството му на упълномощено лице, не подал годишна данъчна декларация за отчетната 2018 година. С това действие избегнал установяването и плащането на данъчно задължение в размер на 32 234,31 лева, което то се явява в особено големи размери.

Делото беше внесено в съда в края на август тази година и в рамките на 3 открити съдебни заседания, наказателното производство приключи на първа инстанция.

Стоян И. е с висше образование, осъждан. Съдебният състав на Варненския окръжен съд му наложи наказание, за всяко едно от извършените престъпления, „лишаване от свобода“ за срок от 4 г., което да изтърпи при първоначален общ режим. 

Съдът приведе в изпълнение наказанието на 46-годишния мъж, наложено с влязла в сила условна присъда на Районен съд – Пловдив в размер на 2 години лишаване от свобода за извършена имотна измама. Осъденият следва да плати на Министерството на финансите сумите, предмет на престъпленията, представляващи обезщетение за претърпените имуществени вреди, в резултат на деянията.

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.