Кметът Благомир Коцев: Проверяват се всички ремонти на уличната инфраструктура

Мисия Варна

16-12-2023, 07:15

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Извънредните средства за справяне с последствията от ураганното бедствие ще се поемат от държавата, а не от Община Варна, категоричен бе заместник-кметът Диан Иванов.

Проверяват се всички ремонти на уличната инфраструктура във Варна. Очаква се график за изпълнението и завършването им, предоставен от фирмите-изпълнители. Ще направим екипи, които ще следят за качеството на ремонтите и за спазването на заявените срокове. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев по време на първия си редовен брифинг за медиите. 

Той посочи още, че в общината ще бъде създадено звено за бързи улични ремонти и поддръжка на общинската инфраструктура. Дотогава от фирмите ще се искат по-активни действия за поддръжката, а с някои от тях дори ще се преразгледат действащите договори, каза още кметът. 

Коцев представи пред медиите членове от екипа си. Това са заместник-кметът Диан Иванов и инж. Пламен Китипов – главен експерт в дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. 

Община Варна ще сключи споразумение с АПИ за държавно финансиране на основния ремонт на Аспаруховия мост 

Над 100 милиона лева са необходими за цялостен ремонт на Аспаруховия мост. Финансирането ще бъде осигурено от държавата. Вече текат преговори, а в началото на следващата година ще се сключи споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“, обясни кметът Коцев. 

През следващата година Община Варна ще кандидатства за финансиране в размер на 100 милиона лева с общо 48 проекта, каза кметът. В резултат на промяната на критериите, успяхме да включим и обекти, готови за проектиране, обясни той. Коцев посочи още, че е заварил Общината в слаба проектна готовност. 

Сред проектите за финансиране през следващата година приоритетно е дълбоководното заустване на Шокъровия канал на 400 метра навътре в морето, за да се предотврати замърсяването в района на Втора буна. 

В списъка за финансиране са също обекти за проектиране на индустриална зона и технологичен парк, облагородяването на Морската градина, парковете в кв. „Аспарухово“ и „Младост“, изграждането на тротоари и ремонт на подлези. Предвиждат се и два големи етажни буферни паркинги в район „Приморски“. От думите на кмета стана ясно, че единият от тях ще е при Окръжна болница.

С готовност и разрешение за строеж е нова сграда на музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия. Там предстои да се направи реконструкция и основен ремонт на прилежащата сграда с цел създаване на арт център.

Кметът Коцев каза още, че първия ПУП, който ще подпише като кмет, е за новата учебна база на Математическата гимназия.   

20 фирми са участвали в аварийните дейности в дните на бедственото положение

20 фирми са били ангажирани по време на бедственото положение след активиране на Плана за действие при бедствия и аварии. Те са помогнали при отстраняването на голямото количество листа и паднали клони. За извънредните дейности по бедственото положение са поискани общо 1,3 милиона лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. От тях 500,000 лв. са за аварийните дейности, извършени от фирмите, а 800,000 лв. е размерът на оценката на щетите по общинската собственост, които тепърва ще се отстраняват, посочи Иванов. Става дума най-вече за електрически стълбове и автобусни спирки.

От Община Варна не е излязъл и един лев. Средствата са поискани от Междуведомствената комисия за извънредния труд на фирмите. Заплащане те ще получат от държавата, а не от общинския бюджет след оценката на Фонда по искането на общината, категоричен бе заместник-кметът Диан Иванов. 

Всеки ден в Общината постъпват и множество искове от граждани за нанесени щети върху личното им имущество, вследствие на урагана. Те тепърва ще се остойностяват, каза още Иванов. 

Работещите в „Градски транспорт“ ще си получат заплатите

Работещите в Градски транспорт – Варна ще си получат заплатите за месец декември. Възнагражденията за месец ноември вече са изплатени. Възстановени са доставките на горива за автобусите. 

Спасихме финансирането по европейския проект за електрическите автобуси. Зарядните станции получиха Акт 16 и вече работят, допълни Коцев. 

Ще се прави анализ за управлението през последните 10 години, предстоят срещи за нов ОУП 

Предстои да се направи анализ за управлението през последните 10 години, включително и за продадени общински имоти. В случаите, в които се констатират законови нарушения, няма да бъдат издадени строителни разрешителни, каза още Коцев. За пример той даде ул. „Подвис“, където в началото на годината е продаден общински имот, има изготвен ПУП и имотът е отреден за строителство на 9-етажна жилищна сграда, без да са спазени отстоянията нито от улицата, нито от прилежащите сгради.