Постерна изложба „Провадия-Солницата – най-древният солодобивен и градски център в Европа” гостува в София

Животът

17-12-2023, 15:22

Снимка:

Провадия - Солницата

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преди това тя беше представена в Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Емил Радев.

По покана на ръководството на НАИМ – БАН в Голямата зала на Националния археологически музей беше открита постерната изложба „Провадия-Солницата – най-древният солодобивен и градски център в Европа (5600 – 4350 г. пр. Хр.)", която може да бъде видяна до края на януари 2024 г.

Изложбата беше подготвена от археологическия екип на акад. Васил Николов, с куратор гл. ас. д-р Галина Самичкова, и представена при подчертан интерес в края на октомври в Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата д-р Емил Радев. С оглед възможността тя да бъде подредена малко по-късно и в Националния археологически институт и музей, към който принадлежи ръководството и част от проучвателския екип на Солницата, 25-те постера са двуезични.

За първи път изложбата обобщава резултатите от 19 археологически сезона на станалия широко известен и по света праисторически комплекс Провадия-Солницата. Събитието в Музея беше огласено от директора на НАИМ доц. Христо Попов, зам.-председателя на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, зам.-кмета на Община Провадия г-жа Свилена Никова и акад. Васил Николов.