Магазин без продавач работи в провадийско село

Животът

18-12-2023, 11:26

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметският наместник Деян Иванов предлага буркани с пчелен мед, които са оставени на импровизирана дървена масичка пред дома му.

Староселец е на около 35 километра от Варна. Тук живеят петдесетина души. Няма как да минете случайно през селото, не е на главния път. За да се отбиете, трябва да има причина. Там няма магазин, но има какво да си купите. Кметският наместник Деян Иванов предлага буркани с пчелен мед. Но не е необходимо да се срещате с него, за да си купите. Бурканите са оставени на импровизирана дървена масичка пред дома му:

"Понеже винаги в България изкупните цени на меда са ниски, имаме проблем с продажбата на едро и т.н., бях видял някъде в социалните мрежи, че в Австрия или Швейцария, съществува някакво магазинче, където стоката се продава без продавач, има една касичка и всеки идва и си слага. Бях много очарован и реших да го направя," обяснява пред Радио Варна Иванов.

Първоначално хората от селото се изненадват. Някои го предупреждават, че идеята не е добра, че ще му откраднат меда.

"Аз им казах,че няма да обеднея с пет буркана. Дайте да дадем път на доброто, пък да видим какво ще се случи," отговорил им Деян Иванов.

И така вече шест години може да намерите домашен мед в село Староселец. Досега няма случаи на кражба и парите винаги излизат. Вече и други хора от селото оставят буркани с мед на импровизирания щанд.

"Целогодишно се продава. Зиме, лете, бурканите са покрити понякога със сняг. Винаги, денонощно си е там меда и касичката, с поне 10, 15 лева оборотни пари вътре," казва кметския наместник.

Когато нещо върви добре, то често се разраства. Деян Иванов ми показва много стар фургон – колелата му са железни, целият в ръжда. Идеята е да бъде реставриран, да му се запази автентичния вид и в него да се продават различни стоки, отново без продавач.

"Там вече ще предлагаме всякакви билки, всякакви неща, които се произвеждат на село, така ще стимулираме и хората от селото да си произвеждат повече продукция и да я предлагаме на хората от градовете".

Освен мед Деян Иванов предлага и прясно мляко, осигурено от кравата му Жаки. Поръчките за него са много и ще трябва доста да почакате.