Кметът Благомир Коцев поиска екипи да докладват за места, от които все още не е разчистена листната маса

Мисия Варна

18-12-2023, 14:20

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Започва разчистването на временната площадка за складиране на дървесна маса под Аспаруховия мост.

Кметът на Варна Благомир Коцев нареди на районните кметове да сформират екипи за огледи и да докладват за места, от които все още не е разчистена събраната листна маса след бурята. Това стана по време на сутрешната оперативка в Община Варна. 

Създайте необходимата организация, служителите от районните кметства да направят огледи и сигналите със снимки да се изпращат на сметопочистващата фирма и фирмите по озеленяване, които имат ангажимент с извозването, каза още кметът. 

По данни от районните кметове забавеното извозване на отпадъците се дължи на прехвърлянето на отговорности между сметопочистващата фирма и фирмите по озеленяването. Това касае най-вече по-едрите клони, които се прехвърлят от зелените площи на уличните платна и обратно и така никой не поема ангажимент за тяхното извозване. Причината е, че съгласно договорите към момента, за събирането на клоните от уличните платна отговаря сметопочистващата фирма, а за клоните в зелените площи – фирмите по озеленяването.

Районните кметове предложиха да се създадат съвместни групи от ангажираните фирми, които да бъдат в готовност да дават дежурства и през почивните дни, за да не се стига до стотиците сигнали и недоволства и на общината, и на гражданите.

След бедствието от месец ноември на временната площадка под Аспаруховия мост са струпани над 100  кубически метра клони и едра дървесина, предимно от районите „Приморски“ и „Младост“. Теренът трябва да бъде разчистен в спешен порядък заради съображения за сигурност, свързани със съоръжението. Това докладваха на кмета от отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна. Кметът Коцев разпореди да бъде създадена организация със съдействието на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което поддържа Морската градина и разполага с техника, но с ограничен капацитет. Още в сряда на място ще бъде изпратена специализирана техника за сепарирането на клоните и листната маса от стволовете на дърветата, тъй като не може ресурсът веднага да се освободи на 100 % за сметка на дейностите в Морската градина. Някои от повалените от урагана трупи достигат диаметър от над 50-60 см. Те първо трябва да се нарежат, след това да се маркират от горските специалисти и да се извозят с лицензиран транспорт, обясниха експертите, като добавиха, че за всяка от тези дейности има строги правила по закон.

Кметът бе категоричен, че този процес не трябва да спира  продължаващото след урагана разчистване на Морската градина, където  графикът по чистотата не е прекъсван, реализира се и през почивните дни, но трябва да се напредва по-бързо.

Кметът Коцев нареди да се направи проверка и да се реализират действия по сигналите на гражданите за неработещо улично осветление както в кварталите и градската част, така и по основната алея на Морската градина. По темата той беше информиран, че причините за проблемите с осветлението са щетите при бурята, откраднати кабели или прекъснато при ремонти окабеляване, което не е възстановено и че съответните звена ще предприемат своевременни действия.