Кметът на Варна нареди спешна проверка защо още при първата буря се налага възстановяване на бронировката на пристанище Карантината (СНИМКИ)

Мисия Варна

18-12-2023, 15:53

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Благомир Коцев е категоричен, че ще сезира съответните органи, ако се установи, че длъжностни лица не са упражнили задълженията си за контрол.

Община Варна трябва да предприеме спешни мерки по възстановяване на бронировката на кейовата стена на пристанище Карантината с цел вълните да не нарушават целостта на съоръжението. Това съобщи на редовната оперативка при кмета Благомир Коцев днес директорът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“, което обслужва пристанището, Младен Иванов. 

 

Според доклада му, в резултат на щетите, нанесени от урагана на 18 и 19 ноември и вълнението на морето през последния уикенд, е нарушена бронировката от камъни на кейовата стена. По този повод е извършено инженерно обследване на хидротехническото съоръжение на пристанището. Изводът е, че има нужда от спешно възстановяване на компрометираните участъци по бронировката. Необходимо е да се поставят нови тетраподи, с цел вълните да не нарушават целостта на съоръжението, каза още Иванов. Съгласно анализите, за ремонта са необходими 1260 тетрапода - на първия етап ще са необходими 515 броя 4-тонни тетрапода, а при втория етап – още 745 броя тетрапода на обща индикативна стойност около 1,4 млн. лв. без ДДС. Щетите са заведени към застрахователното дружество и се очаква решение по казуса, обясни Иванов. 

 

Кметът разпореди проверка защо се налагат възстановителни дейности, след като пристанището е скоро изградено и е струвало на данъкоплатците милиони левове. Не може при първата буря бронировката да се оказва компрометирана, а понтонът да се скъса. Как е строено и защо не е разчетено съоръжението да издържа на съответната сила на вълните и вятъра, каза той по време на последваща среща за изясняване на казуса.

 

По данни на Младен Иванов, след бурята е бил изместен и единият от четирите елементи от конструкцията на понтона. В резултат на това е възложен водолазен оглед. При него е констатирано скъсване на елементите, които закрепват понтоните, прекъсване на кабели и скъсани елементи от сходнята, която представлява парапетът, свързващ кея с понтона. Впоследствие на последното вълнение са скъсани всички заварки и сходнята е разглобена, с цел безопасност, обясни още Иванов. Той допълни, че се очаква производителят да даде оферта за ремонт на понтона и сходнята. Те също ще бъдат заведени към застрахователното дружество. 

Междувременно обаче се налага Община Варна да предприеме мерки, каза още Младен Иванов. Кметът Коцев нареди да се изготви подробен доклад за причините, довели до ситуацията и за длъжностните и други лица, в чиито отговорности са строителните, контролните и надзорните дейности по съоръжението. Кметът предупреди, че ще сезира компетентните органи, ако се окаже, че има длъжностни лица от Община Варна, които не са осъществили контролните си функции, съгласно закона.