Оставиха в ареста мъж за грабеж след заплаха с нож във Варна

Крими

18-12-2023, 17:06

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причакал жертвата си на стълбищна площадка на блок на ул. "Студентска".

Най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“ определи Варненският окръжен съд на 26-годишния Ивайло Ф. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършен грабеж, като престъплението е извършено в условия на опасен рецидив.

Според обвинението на 13 декември тази година във Второ РУ на МВР - Варна, е получен сигнал за извършен грабеж. Мъж се оплакал, че бил причакан на стълбищна площадка на блок на ул. Студентска във Варна, като чрез заплашване с нож му били отнети 30 лева.

Предвиденото наказание в НК за това престъпление е от 5 до 15 години затвор, като съдът може да постанови и конфискация до една втора на имуществото на виновния.

Ивайло Ф. е многократно осъждан за кражби и грабежи. Последната си присъда изтърпял в края на октомври тази година, постановена от Окръжен съд – Бургас.

Обвиняемият помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като оспори да е автор на престъплението и заяви, че са други обстоятелствата, при които получил парите от потърпевшия.

Според адвоката му нямало опасност да се укрие, тъй като Ивайло Ф. имал постоянен адрес, в друго населено място, където живеел с майка си.

Запознавайки се със събраните доказателства и становищата на страните, Варненският окръжен съд прецени, че е налице първата изискуема предпоставка -   обосновано подозрение за съпричастност на 26-годишния Ивайло към престъплението. Изводът се подкрепя от свидетелски показания, наличното разпознаване по делото и записи от охранителните камери.

Съдебният състав прецени, че е изпълнено и другото законово изискване за определяне на най- тежката мярка за неотклонение. Реална, а не хипотетична, е опасността лицето да извърши престъпление. Като аргументи, съдът изтъкна свидетелството за съдимост на обвиняемия, тежестта на престъплението и факта, че последното наказание на Ивайло Ф. е изтърпяно по- малко от два месеца преди настоящото му задържане.

Поради наличието на всички законови предпоставки и за да не повлияе на свидетелите , съдът определи като единствената подходяща към момента мярка за неотклонение най- тежката - „задържане под стража“.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.