Морската камара ще подпомага финансово ученици и студенти

Животът

20-12-2023, 00:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Молбите си, желаещите да получат подкрепа, могат да подават в организацията, а Управителният съвет ще ги одобрява.

Морската камара ще подпомага финансово ученици и студенти, които се обучават по специалности, свързани с морския бизнес. За целта е разкрита набирателна сметка. Това каза днес на пресконференция председателят на организацията капитан Александър Калчев. Той подчерта, че най-големитя проблем пред индустрия остава липсата на кадри. Няй-голямата ни болка е, че няма млади хора, които да ни заменят, каза Калчев.

Той посочи, че стипендиите ще са стимул и за децата в средни училища, в райони със сложна демографска и социална картина, които не виждат начин за реализация, а имат потенциал.

Молбите си, желаещите да получат подкрепа, могат да подават в организацията, а Управителният съвет ще ги одобрява. При подбора от значение ще бъде успехът на студентите, но също така и социалното положение на семейството им.

Калчев направи тревожната констатация, че е станало традиция да не се запълват местата за корабни механици и инженерство. Тази година за първи път виждаме отлив и от корабоводене, допълни той.

Калчев отклони въпроса за ситуацията с похитени кораб "Руен, като посочи, че Параходство БМФ ще предоставя информация само в писмен вид.

Във Варна днес се отбелязват 30 години от създаването на БМК, има ден на отворените врати в Аквариума и в Българския морски квалификационен център ,провежда се и форум, свързан с морската индустрия. 

Кметът на Варна Благомир Коцев информира, че в общината ще има заместник-кмет или специално звено, посветено на морската политика и кадрите на БМК ще се ползват като експерти, за да има по-добро сътрудничество с общината.