Отпускат средства за транспорт на ученици от Украйна

Животът

20-12-2023, 17:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средствата са в размер на 108 400 лв. и ще бъдат преведени по бюджетите на общини за 2023 г.

Финансова помощ за ученици с предоставена временна закрила от Украйна, които се обучават в български училища, осигури правителството.

Средствата са в размер на 108 400 лв. и ще бъдат преведени по бюджетите на общини за 2023 г.

С подкрепата ще се организира превоз от местата на настаняване до училищата и обратно за периода 01.12.2023 - 30.06.2024 г.

Причината за отпускането на помощта е, че семействата с предоставена временна закрила са настанени основно по хотели в курортите на Черноморието, където има недостиг на места в образователните институции. В областите Бургас и Варна са концентрирани най-голям брой деца и ученици от такива семейства.

Ученици с предоставена временна закрила на територията на Варна и Бургас - в с. Свети Влас, гр. Несебър, с. Равда и с. Ахелой, са приети във всички училища, в които физическата среда позволява. Поради тази причина ученици с предоставена временна закрила са записани в по-отдалечени училища.

За да се гарантира правото им на достъп до образование на училищата ще се осигурят допълнителни средства за организиране на транспорт от местата на настаняване до училищата и обратно.