Красен Кралев: Има два сериозни недостатъка в бюджета на ММС

Спорт

20-12-2023, 18:55

Снимка:

кадър NOVA

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Всички говорим за детски спорт, но са спрени програмите за развитие“.

„Има два сериозни недостатъка в бюджета на Министерство на младежта и спорта.“

Това посочи от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ/СДС и екс спортен министър Красен Кралев по време на обсъждането на Държавния бюджет за 2024 година. 

„Като нетна стойност бюджетът на ведомството е най-голям, но като дял от БВП е 0,067 %, което го прави един от най-ниските за последните 15 години“, отчете той.

Кралев припомни, че през миналите години цифрата спрямо БВП е била над 0,07%.

„Бюджетът има два сериозни недостатъка. Първо най-недофинансиварана част са спортните клубове. 15 млн. лева са предвидени за програмата за развитие на спортните клубове, което е с 15% увеличение спрямо предходната година, но е недостатъчно. Сумите като се разпределят на около 1000 клуба, които получават финансиране от ММС, се падат средно по 15 000 лева годишно на клуб. Знаете че от януари МРЗ става 933 лева - така един клуб ще може да плаща само на един треньор и то минималната работна заплата. Това е несериозно и не е балансирано в бюджета и инвестициите на държавата в този сектор“, посочи той.

Като втори минус Красен Кралев отчете спрени програми за детски спорт.

„Всички говорим за детски спорт, но са спрени програмите за развитието на детския футбол, детския баскетбол и детския волейбол“, обясни той.
„Става въпрос за програми по 300 хил. лева“, обърна внимание Кралев.