Предвижда се част от велоалеите във Варна да станат споделени с пешеходците

Мисия Варна

22-12-2023, 09:50

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложението е на велоклуб „Спартак“ и включва велоалеи около автобусни спирки, където има конфликтни точки между колоездачи и водачи на електрически тротинетки, от една страна, и пешеходци, от друга.

Част от велоалеите във Варна да се ползват съвместно с пешеходците, гласува на първото за мандата заседание ПК “Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към местния парламент. Предложението е на велоклуб „Спартак“ и включва велоалеи около автобусни спирки, където има конфликтни точки между колоездачи и водачи на електрически тротинетки, от една страна, и пешеходци, от друга. Заради зачестили инциденти между отделните участници в движението се предлага тези места да бъдат обозначени като участъци със смесено предназначение, в които пешеходците да са с предимство.

Конфликтни точки са велоалеите на бул. „Вл. Варненчик“ – зад сп. „Тракия“ в посока кварталите, както и зад сп. „Борсата 2“. На бул. „Сливница“ също има поне два такива участъка – зад сп. „Тих Труд“ и зад сп. „Георги Петлешев 2“. Велоалеята на бул. „Осми Приморски полк“ зад сп. „Чаталджа“ също създава предпоставки за инциденти. В рамките на заседанието стана ясно, че конфликтните участъци са повече, но списъкът поетапно ще бъде допълван.

Широка дискусия предизвика предложението на велоклуб „Спартак“ за изграждане на пешеходни пътеки по едни от най-натоварените булеварди във Варна. Тяхното желание е едната пътека да бъде поставена на бул. „Вл. Варненчик“ – при пресичането му с бул. “Васил Левски” (кръгово движение под Автогарата), по направленията север-юг и юг-север. Второто предложено място е на кръговото кръстовище на бул. „Левски“ с бул. „Сливница“, а третото – на бул. „Левски“ с бул. „Цар Освободител“. В рамките на дебатите стана ясно, че полагането на пътеки на тези кръстовища би било опасно за пешеходците. Решението е изграждане на надлези или подлези, но не и на маркировка на нивото на автомобилния поток, бе изтъкнато по време на заседанието.

Във фокуса на разговорите беше и предложение на групата на „Възраждане“ за изграждане на т. нар. „изнесени тротоари“ в улици с паркоместа в едната или двете ленти. Съветниците дадоха съгласието си при бъдещи пътни ремонти да се правят такива тротоари, за да може да се осигури безопасното преминаване на пешеходците.

Одобрено бе и друго предложение на групата – да се проведе информационна кампания за водачите на индивидуални електрически превозни средства и електрически скутери. В рамките на два месеца те ще бъдат информирани какви са техните права и задължения, без да им се налагат глоби при евентуални нарушения. След изтичане на този срок ще последват контрол и санкции за нарушителите.

Членовете на комисията гласуваха също изграждането на шикани (преградни съоръжения) в двата края на железния мост, който се намира на бул. „Васил Левски“ с ул. „Капитан Райчо Николов“, за да се избегне внезапното излизане на колоездачи и пешеходци на пътното платно. Дадена бе зелена светлина и за поставянето на пътно огледало на кръстовището на улиците „Велико Христов“ и „Парижка комуна“.