Златото - един от най-предпочитаните подаръци за Коледа

Парите

23-12-2023, 13:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Броят на хората, които си купуват инвестиционното злато константно се повишава.

Българите обичат да подаряват злато по празниците, Коледа не прави изключение. Има предложения за хора с всякакви бюджети. Това заяви пред БГНЕС Крум Атанасов, основател на igold.

„Има много хора, които предпочитат инвестиционни монети, има и много хора, които предпочитат кюлчета. Когато става въпроси за подаръци изключително много зависи от това какъв е поводът и какъв е човекът - дете, мъж или жена. Факторите, които определят какъв златен продукт да се подари са строго индивидуални”, обясни Атанасов.

С него коментирахме и какви монети и какви кюлчета се търсят най-много в момента. „Един от големите трендове в момента е свързан с коронацията на крал Чарлз III, където има доста различни продукти и са в лимитирани серии”, каза той и даде пример с монетата коронациионен Чарлз, която е 1 унция.

„Друг много голям тренд по празниците са лунарите на Австралийския монетен двор. Както знаем по китайския лунен календар още тече годината на зайчето, която е до февруари, а след това започва годината на дракона. Кюлчетата на дракона се секат още от предходната година и вече се продават. Драконът е най-предпочитаното животно от китайския лунен календар в цяла Азия и в Китай, така че голяма част от квотите на тези продукти заминават директно към онези пазари и тотално изчезват“, уточни Крум Атанасов.

Друга серия, която в момента се радва на голям интерес е посветена на Агент 007 Джеймс Бонд, отсечена от Британския монетен двор в само 5000 броя. „Зверовете на Тюдорите“ също са изключително популярна серия монети”, добави той.

Типичното за този тип продукти е, че техните цени в първата година на емитиране са по-ниски, а впоследствие много бързо поскъпват като нумизматика както на цени, на които се продават, така и на цени, на които се изкупуват обратно. От тази особеност се възползват както много колекционери, така и хора, които ги купуват с чисто спекулативен характер. Те търсят нещо, което в началото е евтино, а след това бързо поскъпва, обясни Атанасов.

Подобно нещо се е случило и с монетата „Коронационен Чарлз“ (само 7500 монети в емисия за целия свят), както и „Коронационната Британия“ (само 10 000 монети в емисия за целия свят).

Хората избират златото и нумизматиката за подарък, защото той има стойност, красив е и е привлекателен. „Инвестиционното злато и колекционното злато са традиционни подаръци за абсолютно всякакъв тип празници“, заяви Крум Атанасов.

Според него броят на хората, които си купуват инвестиционното злато константно се повишава, защото има все повече обективна информация свързана с „благородния метал“ и има много повече хора, които се интересуват от него, особено покрай последните ръстове, които е дало.