Арестуваха шести член от екипажа на кораба "Верила"

Крими

23-12-2023, 15:06

Снимка:

NAVIBULGAR

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Националността му не се споменава, но на борда имаше 17 българи и един украинец.

Шести човек от екипажа на кораба "Верила" е арестуван във връзка с предполагаемото изземване на кокаин за няколко милиона евро на борда на кораб за насипни товари във Фойнс, графство Лимерик, съобщава ирландският вестник The Journal.

Това се случва, след като няколко часа по-рано бяха арестувани петима мъже на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години във връзка с конфискацията на борда на кораба. Националността на шестия арестуван не се споменава, но на борда имаше 17 българи и един украинец.

И шестимата мъже са били отведени от кораба "Верила", регистриран в Малта, който е задържан под въоръжено наблюдение от вторник (19 декември), когато е пристигнал в пристанището.

Шестият мъж е на 32 години. Всички мъже са задържани от правителствената агенция "Гарда" в района на Лимерик.

Те са арестувани за престъпление, свързано с внос на контролирани наркотици в нарушение на раздел 15, точка б) от Закона за злоупотреба с наркотици, като по закон се предвижда задължителна присъда "лишаване от свобода", ако пратката е на стойност над 13 000 евро.
 
Приема се, че мъжете са задържани по силата на разпоредба, която позволява да бъдат разпитвани заподозрените за максимум седем дни.

Смята се, че конфискуваната стока е на стойност около 21 млн. евро (41.83 млн. лева) и тежи 300 кг. Ирландският вестник съобщава, че митническите власти са очаквали по-голям товар, вероятно един тон, когато са нахлули на кораба.

Вестникът е научил за подозренията на властите, че наркотиците вероятно са от южноамерикански картел, свързан с европейски наркобанди, съобщава Glasnews.bg.