Хиляди българи посрещат Коледа в Гърция

Туризъм

24-12-2023, 11:26

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интензивен е трафикът от двете страни на границата с България, защото и много гърци заминават за празниците към българските зимни курорти.

В Северна Гърция и по островите Тасос и Самотраки пристигнаха хиляди българи, за да посрещнат Коледа, съобщават собствениците на хотели.

Интензивен е трафикът от двете страни на границата с България, защото и много гърци заминават за празниците към българските зимни курорти. В сравнение с миналата година повече са резервациите за Банско, Боровец и Пампорово, засилен е интересът и към Велинград и Хисаря, информират туроператорите.

Времето напомня на късна есен и днес всички се подготвят за Бъдни вечер. Спазва се традицията със седем постни храни тази вечер. На остров Крит правят специален обреден хляб, наречен питката на Христос. Дядо Коледа на островите пристига с лодка по море. Коледари обикалят по домовете, пеят песни и благославят за здраве и късмет на семействата. В Северна Гърция е останала традицията на кукерите, които гонят злите сили, съобщава БНР.

И днес продължава голяма благотворителна акция за многодетни семейства и самотни възрастни хора. Събират се пари, дрехи и храна пред църквите.